publicat în: Vieţi de Sfinţi

Sfântul Malhus din Calcis, Siria

Sfântul Malhus a fost singurul fiu al unui fermier şi a trăit lângă Antiohia, Siria. La atingerea vârstei maturităţii sale, părinţii lui au aranjat o căsătorie pentru acesta, dar Malhus a plecat în secret de acasă şi a primit tunderea în monahism într-una din mănăstiri, unde a îndeplinit diverse ascultări, timp de mulţi ani.

După aflarea veştii morţii tatălui său, a vrut să-şi viziteze mama. Egumenul mănăstirii nu l-a binecuvântat să meargă, dar Malhus nu l-a ascultat. El s-a alăturat unui grup de pelerini şi a plecat către locul natal.

Pe drum, saracinii i-au atacat şi i-au înrobit. Stăpânul lui Malhus l-a obligat să se căsătorească cu una dintre sclave. Cu consimţământul noii sale soţii, Sfântul Malhus şi-a păzit jurământul de castitate şi a convertit-o, în cele din urmă, la creştinism.

Într-o zi, Sfântul Malhus şi soţia lui au fugit. Stăpânul i-a urmărit, dar s-au ascuns într-o peşteră, care s-a dovedit a fi ascunzişul unei leoaice. Leoaica nu a făcut rău fugarilor, ci l-a ucis pe unul dintre urmăritori, care încerca să intre în peşteră şi să îi prindă.

Sfântul Malhus şi-a trimis soţia la mănăstirea de maici, aşa cum aceasta ceruse, în timp ce el a revenit în propria mănăstire. La acea vreme, egumenul nu mai era în viaţă, iar Sfântul Malhus nu a mai părăsit niciodată mănăstirea. Învăţându-i pe călugări, şi-a povestit adesea istoria care fusese rod al neascultării sale. Sfântul Malhus s-a nevoit ca ascet în mănăstire, până la sfârşitul vieţii sale. S-a mutat cu pace la Domnul, în secolul al IV-lea.