Sfântul Damian (Dimitrie), rege şi imnograf

Sfântul Damian (în lume, Regele Dimitrie) a fost fiul Sfântului Rege David Restauratorul.

Regele David l-a proclamat pe fiul său partener la conducerea Georgiei şi l-a încoronat cu propriile mâini. El a declarat că fiul său Dimitrie, prin înţelepciune, curăţie, curajul şi frumuseţe, va conduce mai bine Georgia decât el însuşi. Dimitrie a dobândit mare cinste încă din vremea când tatăl său se afla în viaţă. În 1117, Davis l-a trimis la Şirvan să se lupte, iar tânărul comandant a uimit poporul cu abilitatea sa în luptă. Dimitrie a cucerit castelul Kalaţori şi a revenit acasă, cu mulţi prizonieri şi multă bogăţie.

Regele Dimitrie s-a luptat neobosit pentru a apăra moştenirea pe care o primise de la tatăl său: a păzit graniţele Georgiei şi a luptat pentru a-i extinde frontierele. Multe regiuni, inclusiv Heri, Somkhiti, Tashiri, Javakheti, Artaani şi Tao, au fost repopulate în timpul domniei Regelui Dimitrie. Aceste regiuni fuseseră, în mare parte, pustiite după ce Regele David se mutase la Tbilisi, în regiunea Heret-Kakheti.

Regele Dimitrie nu a fost niciodată zdruncinat de intrigile care apăruseră împotriva lui. În primul rând, nobilimea s-a revoltat, cerând ca fratele său vitreg, Vakhtang (TsuatA), să preia conducerea ca rege. (Ioan din Abuleti a fost liderul acestei conspiraţii.) Pe atunci, inclusiv fiul lui Dimitrie, David, s-a răzvrătit împotriva lui. Profund marcat de comportamentul fiului său întâi-născut, regele evlavios nu a mai putut îndura vanitatea lumii – a fost tuns călugăr, în pustia Davit-Gareji şi a primit numele de Damian. El a abdicat, în favoarea fiului său, dar David a condus doar şase luni, după care a murit.

În timp ce se nevoia la Mânăstirea Davit-Gareji, Damian a compus multe imnuri importante pentru Biserică. Imnul său către Maica lui Dumnezeu “Tu eşti viţa”, este remarcabil între aceste lucrări. Pentru a apăra interesele împărăţiei georgiene după moartea fiului său, Damian a fost obligat să părăsească Mânăstirea. A revenit pe tron şi a intervenit în afacerile guvernului. În acelaşi timp, el a numit un alt fiu al său, pe Gheorghe, conducător împreună cu el.

Regele Damian-Dimitrie a terminat construcţia mănăstirii Gelati, care fusese începută de tatăl său, Sfântul Rege David Restauratorul.

Sfântul Damian s-a mutat la Domnul în 1157; a fost îngropat la Mânăstirea Gelati. Icoana din secolul al XII-lea a Sfântului Damian-Dimitrie se numără printre frescele Mânăstirii Davit-Gareji. În secolul al XIX-lea, călătorul rus Andrei Muraviev raporta că a văzut frescele intacte, dar astăzi doar o bandă superioară îngustă a icoanei s-a mai păstrat. O frescă a regelui evlavios şi a călugărului Dimitrie s-a păstrat în biserica de la Matskhvarishi (acum Latali) din regiunea Svaneti.

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.