Sfântul Cuvios Zosima, stareţul Mânăstirii Vorbozomsk

Sfântul Cuvios Zosima, stareţul Mânăstirii Vorbozomsk

Sfântul Cuvios Zosima, stareţul Mânăstirii Vorbozomsk

Sfântul Cuvios Zosima din Vorbozomsk a fost un ucenic al Sfântului Cornelie din Komel (19 mai), întemeitorul unei mânăstiri închinate Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe o insulă de pe Lacul Vorbozoma, la peste 23 km sud de Lacul Alb. Mânăstirea a fost întemeiată în secolul al XV -lea. În 1501, la stăreţie se afla egumenul Iona, urmaş al Sfântului Cornelie.

   Mânăstirea a fost una dintre numeroasele lăcaşuri monahale din sălbaticie, rânduită după așa-numitele “Mânăstiri de peste Volga”, care erau împrăștiate în jurul Sfântului Chiril din Mânăstirea Lacul Alb.

   Nu cunoaştem aproape nimic despre Sfântul Zosima, cu excepția faptului că a construit o biserică din lemn închinată Bunei Vestiri și a fost responsabil cu ridicarea mânăstirii, deși nu a fost întemeietorul ei inițial după cum se susţine în mod popular.

   Ca nevoinţă ascetică, Sfântul Zosima purta cu el un os al unui animal foarte mare pe care îl găsise, de mărimea unui om – acest os devenise o atracție în mânăstire, mult timp după mutarea sa la Domnul, care a avut loc în preajma anului 1550.

   A fost înmormântat lângă Biserica Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, dar sfintele sale moaşte au rămas ascunse. Sfântul a scris mai multe sfaturi și scrisori către fiica sa duhovnicească Anastasia. În vreme de necazuri, în 1612, mânăstirea, lipsită de orice apărare, a fost atacată de un detașament de polonezi catolici și lituanieni, care au jefuit-o și au pângărit-o. Nu a strâns laolaltă niciodată mai mult de 8 până la 12 călugări, de-a lungul istoriei sale.

   În secolul al XIX -lea ea a început să se năruie, cu greu putând să mai fie săvârşită aici o Sfântă Liturghie, deși pelerinii continuau sa vină să se roage către Sfântul Zosima, pentru mijlocirile sale în vindecare, deoarece devenise cunoscut ca făcător de minuni.

Ruinele Mânăstirii Vorbozomsk

Ruinele Mânăstirii Vorbozomsk

   Alexandra Anatolivna Grişina, rezidentă a satului Vozdvijenie, a povestit că atunci când biserica a fost distrusă de sovietici, icoanele au fost aruncate în lac. Femeile care au fost martore fără voia lor la acest barbarism le-au scos din apă și le-au ascuns în tufișuri, apoi au dus icoanele acasă. Poate că așa s-a salvat şi Icoana Cuviosului Zosima din Vorbozomsk, care se afla deasupra sfintelor sale moaște.

Sfântul Cuvios Zosima, stareţul Mânăstirii Vorbozomsk, este cinstit în mod aparte în data de 4 aprilie, în fiecare an.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.