Sfântul Cuvios Ştefan, stareţul Peşterilor Îndepărtate ale Kievului, Episcop de Vladimir, în Volinia

Sfântul Cuvios Ştefan, stareţul Peşterilor Îndepărtate ale Kievului, Episcop de Vladimir, în Volinia

Sfântul Cuvios Ştefan, stareţul Peşterilor Îndepărtate ale Kievului, Episcop de Vladimir, în Volinia

Sfântul Ştefan, stareţul Peşterilor, Episcop de Vladimir, din Volinia, a dus viaţă ascetică în Mânăstirea Peşterilor din Kiev, sub îndrumarea Sfântului Teodosie (3 mai). Sfântul Teodosie îi încredinţa, uneori, îndemnarea fraţilor prin cuvinte ziditoare.

Înainte de mutarea la Domnul a Sfântului Teodosie, călugării l-au rugat să-l numească pe Sfântul Ştefan stareţ, pe atunci responsabil cu rânduiala corului. “El a crescut cu învăţătura ta”, au spus ei, “şi ţi-a slujit. Dă-ni-l nouă”. Deci, Sfântul Teodosie a predat răspunderea îndrumării mânăstirii, Sfântului Ştefan.

În timpul slujirii sale ca stareţ, el a pus bazele unei biserici încăpătoare, în cinstea Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, începând încă de sub Sfântul Teodosie. Chiliile fraţilor au fost mutate lângă noua biserică. Pe acel loc, existaseră mai multe chilii pentru călugării încredinţaţi cu îngroparea morţilor. Se oficia zilnic Dumnezeiasca Liturghie, pomenindu-se, de asemenea, și cei adormiți.

În 1078, Sfântul Ştefan a fost îndepărtat din slujirea încredințată şi izgonit din mânăstire, prin răutatea unui călugăr. El a răbdat aceasta cu blândeţe şi fără amărăciune, continuând să se roage pentru cei care se întorseseră împotriva lui.

Mai târziu, Sfântul Ştefan a aflat despre venirea unor arhitecţi pricepuţi din Grecia cu o icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar aceştia i-au vorbit despre arătarea Reginei Cerului în Vlaherne. Drept urmare, Sfântul Ştefan a zidit, de asemenea, o biserică la Klovo, în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (în amintirea Sfântului Său Acoperâmânt din Vlaherne). Mânăstirea a fost întemeiată drept recunoştinţă pentru îngrijirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu arătată faţă de Mânăstirea Peşterilor.

În 1091, Sfântul Ştefan a fost făcut Episcop de Vladimir, în Volinia, şi a participat la Mutarea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Teodosie, din peşteră în Mânăstire (14 august). El a lucrat, de asemenea, la convertirea locuitorilor Voliniei la creştinism.

Sfântul Ştefan s-a mutat la Domnul, pe 27 aprilie 1094.

*********
/ spre slava lui Dumnezeu – traducere, adaptare şi adăugire Lăcaşuri Ortodoxe – 2023

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.