Sfântul Cuvios Pavel, întemeietorul Sfintei Mânăstiri Xiropotamu de pe Muntele Athos

Sfântul Pavel din Xiropotamu, în lume numit Procopie, a fost fiul împăratului bizantin Mihail Kuropalatos. El a renunţat la slujirea regească, devenind călugăr într-o mănăstire pe care avea s-o construiască. Primind cea mai bună educaţie, Procopie a devenit unul dintre cei mai învăţaţi oameni din vremea sa. „Discursul său la Intrarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în Biserică”, „Canonul către cei Patruzeci de Mucenici”, „Canonul Sfintei Cruci” şi alte lucrări l-au făcut cunoscut. Dar cunoştinţele şi onorurile lumeşti nu l-au interesat. El şi-a schimbat veşmintele strălucitoare, cu zdrenţe de cerşetor, şi s-a dus în Sfântul Munte Athos, la Xiropotamu. A construit acolo o chilie, pe ruinele unei mânăstiri mai vechi ce fusese întemeiată de împărăteasa Pulcheria în cinstea celor Patruzeci de Mucenici (9 martie). De la Cosma, un pustnic, a primit tunsura monahală, cu numele Pavel.

Din smerenie, Sfântul nu a dezvăluit nimănui propria sa erudiţie. Vestea despre viaţa aspră a lui Pavel s-a răspândit rapid pe Muntele Sfânt. El a devenit “Pavel din Xiropotamu”, iar mânăstirea unde a urmat monahismul, până în zilele noastre poartă numele de Xiropotamu („Râul secat”).

În acea perioadă, împăratul Romanus, o rudă a lui Pavel, urca pe tron. Prin protosul Muntelui Sfânt, acela îi cerea Sfântului să vină la Constantinopol, punând la cale o primire în splendoare a acestuia. Smeritul Pavel, fără a-şi trăda rânduiala monahală, a apărut purtând cu el o cruce şi fiind îmbrăcat în haine sfâşiate, pe fondul splendoarei şi măreţiei curţii. Sfântul Pavel avea să-şi confirme, însă, măreţia de ales al lui Dumnezeu, vindecându-l în mod minunat pe Romanus, care era grav bolnav, doar prin punerea mâinii sale peste el. Însă măreţia vieţii de la curte, promisă drept recunoştinţă de împărat, nu l-a interesat pe Sfânt; el s-a întors pe Sfântul Munte, cerând o favoare împăratului: să restaureze Mânăstirea Xiropotamu.

În Sfântul Altar din biserica restaurată a mânăstirii, a fost aşezată o părticică din Lemnul Sfintei şi de Viaţă Dătătoarei Cruci a Domnului, oferită Sfântului Pavel, de asemenea, de către împăratul Romanus.

Curând, Mânăstirea Xiropotamu s-a umplut de călugări, care îşi doreau să intre sub îndrumarea sfântului ascet, dar Sfântul Pavel a încredinţat conducerea mânăstirii unuia dintre fraţi, plecând în pustia îndepărtată. Liniştea lui a fost din nou deranjată de ucenici, care n-au vrut să-şi părăsească bătrânul. Mai apoi, călugărul a cerut împăratului mijloacele necesare construirii unei noi mânăstiri. Astfel, Sfântul a întemeiat o mânăstire, în numele Sfântului Mare Mucenic şi Purtător de biruinţă Gheorghe. Primul aflat în fruntea obştii noii mănăstiri a fost însuşi Sfântul Pavel, care a adus acolo şi o bucată din Lemnul Sfintei Cruci a Domnului.

După ce Domnul i-a vestit despre sfârşitul său apropiat, Sfântul i-a chemat pe fraţii din Xiropotamu şi din noua Mânăstire a Sfântului Gheorghe şi le-a dat ultimele sale sfaturi. În ziua mutării lui la Domnul, Sfântul Pavel şi-a luat mantia de călugăr şi a citit rugăciunea Sfântului Ioanichie, pe care o spunea neîncetat: „Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt. Treime Sfântă, slavă Ţie!”, şi s-a împărtăşit cu Sfintele Taine ale lui Hristos. El este cinstit în mod aparte pe 28 iulie.

Voia Sfântului Pavel a fost ca trupul său să fie îngropat în Peninsula Pongosa (pe cealaltă parte de Sfântul Munte). Dar, prin voia lui Dumnezeu, nava a fost împinsă spre ţărmurile Constantinopolului, unde împăratul şi Patriarhul, cu cei credincioşi, au luat trupul Sfântului şi l-au aşezat cu cinste în Marea Biserică (Hagia Sophia). După jefuirea Constantinopolului de către cruciaţi, sfintele moaşte ale Sfântului Pavel au fost mutate la Veneţia.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.