Publicat pe 05.06.2022

Sfântul Cuvios Pamvo, pustnicul Egiptului

 

 

 

Sfântul Pamvo şi-a petrecut viaţa ascetică în Deşertul Nitrian din Egipt. Sfântul Antonie cel Mare (17 ianuarie) spunea despre călugărul Pamvo, că prin frica lui Dumnezeu, a inspirat în sine Duhul Sfânt. Iar călugărul Pimen cel Mare (27 august) zicea: „Am văzut trei lucruri în Părintele Pamvo: înfometarea zilnică, tăcerea şi lucrul mâinilor”. Călugărul Teodor Studitul îl numea pe Sfântul Pamvo „înălţat în faptă şi cuvânt”.

 

La începutul monahismului său, Sfântul Pamvo auzea versetul din Psalmul 38 al lui David: “Păzi-voi căile mele, ca să nu păcătuiesc eu cu limba mea;”. Aceste cuvinte au pătruns adânc în sufletul său, încercând să le urmeze întotdeauna. Astfel, când era întrebat în legătură cu vreun lucru, el răspundea abia după o lungă cumpătare şi rugăciune. Sfântul zicea: „Trebuie să mă gândesc mai întâi şi poate că reuşesc, în timp, să dau un răspuns, cu ajutorul lui Dumnezeu”. Sfântul Pamvo a fost un model iubitor de nevoinţă, pentru ucenicii săi. În fiecare zi, muncea până la epuizare şi trăia din pâinea dobândită cu propria sa trudă.

 

Ucenicii Sfântului Pamvo au devenit mari asceţi: Dioscor, ulterior Episcop de Hermopolis; Amonie, Eusebiu şi Eutimie, menţionaţi în viaţa Sfântului Ioan Hrisostom.

 

Odată, Sfânta Melania cea Tânără (31 decembrie) a adus Sfântului Pamvo mai mult argint, pentru nevoile mânăstirii, dar el nu şi-a părăsit munca şi nici nu a aruncat vreo privire la acel argint. Doar după ce a văzut că rugăciunile Sfintei Melania nu conteneau, i-a permis să dea pomana unui oarecare frate monah, spre a o repartiza pentru nevoile mânăstirii.

 

Sfântul Pamvo s-a distins prin smerenia sa, dar deopotrivă cu această virtute el a apreciat foarte mult chemarea de călugăr, învăţând pe oameni să fie respectuoşi cu monahii, care adesea discută cu Dumnezeu.

 

Uneori, chipul Sfântului Pamvo strălucea ca fulgerul, asemenea chipului lui Moise. Cu toate acestea, vorbind cu fraţii care stăteau lângă patul său de moarte, Sfântul Pamvo a spus: „Mă duc la Domnul, ca unul care încă nici nu a început să-L slujească”. A trecut la cele veşnice, la vârsta de 70 de ani. Este cinstit pe 18 iulie, anual.

 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.