Monday 15 february 2021

Sfântul Cuvios Pafnutie al Alexandriei

Sfântul Mucenic Pafnutie era din Egipt şi s-a ostenit în pustie. În timpul persecuţiei împotriva creştinilor sub Diocleţian (284-305), guvernatorul Hadrian a poruncit ca Sfântul Pafnutie să fie adus la el. Ascetul, care nu a aşteptat să-l aducă cei trimişi, a apărut în faţa guvernatorului, şi a mărturisit credinţa în Hristos, ca urmare fiind supus chinurilor.

Soldaţii implicaţi în chinuirea sa, Dionisie şi Calimah, văzând cum puterea lui Dumnezeu l-a păzit pe mucenic, au crezut ei însuşi în Hristos Mântuitorul, fapt pentru care au fost apoi decapitaţi. Aruncat în închisoare în urma chinurilor, Sfântul Pafnutie a convertit patruzeci de întemniţaţi la credinţă. Toţi au fost arşi de vii.

După o vreme, Sfântul Pafnutie a fost eliberat, iar un creştin pe nume Nestorie l-a primit cu bucurie. El şi toată familia sa, după sfătuire duhovnicească, au devenit statornici în Credinţă şi, în cele din urmă, au suportat martiriul. Sfântul i-a întărit pe mulţi alţi creştini în mărturisirea Domnului nostru Iisus Hristos şi toţi s-au mutat la Domnul ca mucenici. Unii au fost tăiaţi cu săbii, alţii au fost arşi. În total au fost 546 de bărbaţi.

Sfântul Pafnutie însuşi a fost aruncat de chinuitori într-un râu, cu o piatră atârnată de gât, dar a plutit în mod minunat spre ţărm, cu tot cu piatra. În cele din urmă, l-au trimis pe Sfântul Mucenic împăratului Diocleţian însuşi, care a poruncit să fie răstignit pe un arbore de finic.

Sfântul Pafnutie al Alexandriei mai este cinstit şi pe 25 septembrie. 

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile