Sfântul Ilie din Murom (Muromete) al Peşterilor, poreclit “Ciubotarul” sau “Cârpaciul”, a fost din oraşul Murom. Legenda populară îl identifică cu faimosul erou luptător Ilie Muromete, care a fost subiectul baladelor ruseşti şi al Simfoniei Nr. 3 a lui Gliere.
Sfântul Ilie Muromete a murit cu degetele mâinii drepte aşezate spre facerea semnului Sfintei Cruci, în poziţia acceptată de Biserica Ortodoxă: primele trei degete împreunate, iar celelalte două degete ascunse şi îndoite în palmă. În timpul luptei cu schismaticii “vechii ritualişti” din Rusia, între secolele al XVII-lea şi al XIX-lea, acest lucru a servit ca dovadă puternică în favoarea poziţionării din prezent a degetelor spre închinare.
Numele Ilie Moromete apare şi în binecunoscutul roman “Moromeții”, al lui Marin Preda, care însă mărturisea într-un jurnal că personajul l-ar fi avut ca model pe propriul său tată. În amintitul roman, Ilie Moromete, figura centrală a cărții, este exponentul exemplar al familiei tradiționale, apărând ca un țăran filozof şi, totodată, ca o conștiință patriarhală.
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /