publicat în: Vieţi de Sfinţi

Sfântul Cuvios Dorotei, Pustnicul din Egipt

Sfântul Dorotei, pustnic egiptean, născut în regiunea Tebaida a Egiptului, s-a nevoit ca ascet timp de 60 de ani, în deşertul Sketis, pe partea vestică a Nilului. Paladie, Episcop de Helenopolis şi autor al renumitei Istorii Lausiace, a fost un ucenic al Sfântului Dorotei, în tinereţe, păstrând amintirea lui.

Sfântul Dorotei a dus o viaţă în singurătate, de ascet. După ce îşi încheia rugăciunile, până după amiază strângea pietre, de-a lungul tărmului, pentru a construi chilii pentru ceilalţi pustnici. Noaptea, Sfântul împletea coşniţe, în schimbul cărora primea cele ce-i erau necesare pentru trai.

Mâncarea Sfântului Dorotei consta în pâine şi ierburi din pustie. O dată pe zi, el gusta puţină mâncare şi bea puţină apă. Niciodată nu se întindea să doarmă, ci doar aţipea uneori la locul de muncă sau după ce mânca.

Odată, Sfântul Dorotei şi-a trimis ucenicul să aducă apă, dar acela s-a întors spunând că a văzut un şarpe în fântână şi că apa din puţ era, de acum, otrăvită. Sfântul Dorotei s-a dus el însuşi la fântână, a luat un vas de apă şi, făcând semnul crucii, a băut-o, spunând: “Unde este crucea, acolo puterile diavoleşti nu fac niciun rău”. Sfântul Dorotei s-a mutat, cu pace, la Domnul, la o vârstă avansată. Este cinstit, în mod aparte, pe 16 septembrie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /