Sfântul Cuvios Avramie de la Lacul Galih (Ciukloma), ucenicul Sfântului Cuvios Serghie de Radonej

Sfântul Avramie din Galih (Lacul Ciukloma), cinstit pe 20 iulie, a vieţuit ca ascet în Mânăstirea Sfântului Serghie de Radonej, în secolul al XIV-lea. După mulţi ani ca ucenic, a fost considerat vrednic de preoţie. Dorindu-şi desăvârşirea tăcerii, el a cerut binecuvântare Sfântului Serghie, iar în anul 1350 s-a mutat în zona rurală Galih, locuită de triburi străine.

După ce s-a stabilit într-un loc depărtat, Sfântul Avramie a avut o revelaţie să meargă pe un munte, unde avea să găsească o icoană a Maicii lui Dumnezeu. Aceasta strălucea cu o lumină de nedescris. Viziunea Sfântului Avramie a ajuns să fie cunoscută Prinţului Dimitrie de Galih, care l-a îndemnat pe călugăr să aducă icoana în oraş. Sfântul Avramie a venit cu icoana în Galih, unde a fost întâmpinat de Prinţ şi de mulţime de clerici. Numeroase vindecări au avut loc, prin Icoana Maicii lui Dumnezeu.

Prinţul Dimitrie i-a dat călugărului ajutoare să construiască o biserică şi o mănăstire lângă Lacul Ciukloma, pe locul apariţiei Icoanei Maicii lui Dumnezeu. Biserica a fost construită şi închinată Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Mânăstirea nou ridicată, a Sfântului Avramie, a devenit sursă de iluminare duhovnicească pentru populaţia străină locală. Când mânăstirea a fost construită, el l-a pus stareţ pe ucenicul său, Porfirie, şi s-a retras la aproximativ 30 de km depărtare, în căutarea unui loc izolat, dar ucenicii l-au găsit şi acolo.

Încă o mânăstire a fost înfiinţată, cu un Altar în cinstea Aşezării Veşmântului Maicii Domnului, numită “Marea Mânăstire a lui Avramie Pustnicul”. Sfântul Avramie s-a mai retras de încă două ori într-un loc liniştit, istoria repetându-se. Astfel, au mai fost înfiinţate alte două mânăstiri. Una numită în cinstea Soborului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru care Sfântul Avramie l-a făcut pe Porfirie stareţ. Cealaltă a fost închinată Acoperământului Maicii Domnului, unde Sfântul Avramie avea să-şi încheie şi viaţa sa pământească.

El s-a mutat la Domnul, în 1375, iar cu un an înainte de aceasta, l-a numit pe ucenicul Inochentie la conducerea mânăstirii. Sfântul Avramie a fost un luminâtor al ţinutului Galih, întemeind patru mânăstiri închinate Maicii lui Dumnezeu, Cea care îi dăruise icoana Sa, la începutul nevoinţelor sale ascetice.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.