Publicat pe 22.04.2022

Sfântul Cuvios AndreI Rublev, iconarul

 

 

 

Sfântul Andrei Rublev, cel mai mare iconar al Rusiei, s-a născut lângă Moscova, cândva între anii 1360 şi 1370. De pe când era încă foarte tânăr, s-a dus la Mânăstirea Sfânta Treime şi a fost profund impresionat de Sfântul Serghie de Radonej (25 septembrie).

 

După moartea Sfântului Serghie în 1392, Sfântul Nicon (17 noiembrie) l-a succedat pe acesta din urmă ca stareţ. Sfântul Andrei a devenit ucenic în mânăstire, sub Sfântul Nicon. Uneori, înainte de 1405, se muta la Mânăstirea Spaso a Sfântului Andronic (13 iunie), cu binecuvântarea Sfântului Nicon. Acolo, Sfântul Andrei a primit tunsura monahală şi a fost învăţat arta zugrăvirii icoanelor, de către Teofan Grecul şi călugărul Daniel, prieten al Sfântului Andrei şi împreună-ascet.

 

Sfântul Andrei este menţionat pentru prima dată în cronici, în 1405, când el, Teofan şi Prohor au pictat Catedrala Bunei Vestiri. Următorul său proiect important, în care s-a angajat cu călugărul Daniel, a fost acela de a picta frescele în Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din Vladimir, în 1408.

 

Sfântul Nicon de Radonej le-a cerut, Sfântului Andrei şi lui Daniel, să picteze noua biserică din Mânăstirea reconstruită a Preasfintei Treimi, care fusese distrusă de tătari în 1408. În acel moment, Sfântul Andrei a pictat cea mai faimoasă icoană: Preasfânta Treime (de fapt, Ospăţul oferit de Avraam).

 

Sfântul Andrei a adormit întru Domnul, între 1427-1430, şi a fost îngropat în Mânăstirea Sfântului Andronic. Este cinstit, anual, pe 4 iulie. Avea peste şaptezeci de ani în momentul mutării sale la Domnul. Călugărul Daniel, care a trecut la cele veşnice înaintea Sfântului Andrei, îi apăruse în faţă prietenului său, îndemnându-l să i se alăture în veşnica binecuvântare.

 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.