Sfântul copil Schimonah Bogolep

Sfântul copil Schimonah Bogolep a fost fiul unui nobil din Moscova, Iacov Luchici Uşakov, şi al soţiei acestuia, Caterina. S-a născut în anul 1660, la Moscova. La botez i-au dat numele Boris, în cinstea Sfântului purtător de pătimire Boris (24 iulie).

Uşakov a fost numit voievod (comandant militar) în oraşul Cernii Iar (Râpa Neagră), situat la peste 250 de km de Astrahan. Era cunoscut pentru integritatea sa. Încă de la început, Boris a afişat trăsături neobişnuite. Miercurea şi vinerea nu bea lapte de la pieptul maicii sale. Când clopotele băteau la biserică, începea să plângă şi se liniştea numai atunci când era dus în sfântul lăcaş. Când nu duceau copilul la biserică, plângea toată ziua şi nu mânca nimic.

În 1662, o molimă ucigătoare se răspândea în toată Rusia. Copilul s-a îmbolnăvit, iar molima l-a afectat la picioare. Rămas infirm, totuşi a continuat să meargă la biserică. Părinţii s-au rugat pentru sănătatea fiului lor şi au încercat tot ce le stătea în putinţă, ca acesta să fie vindecat. Dar nu mult după aceea, o altă boală avea să-l lovească, afectându-i chipul.

Odată, pe când era bolnav, copilul s-a întâlnit cu un călugăr rătăcitor care l-a vizitat acasă. Veşmântul îngeresc l-a impresionat atât de mult pe copil, încât a început să-i roage pe părinţi să-i coasă astfel de îmbrăcăminte şi să-i permită să primească tunsura monahală. Copilul sfânt a zis: „Veţi vedea singuri, când mă vor tunde şi voi primi chipul îngeresc, voi fi bine”. Părinţii au consimţit. Copilul a fost călugărit, cu numele de Bogolep (versiunea rusească a numelui grecesc Teolept, adică „Asemenea lui Dumnezeu”).

A doua zi, copilul era complet sănătos, faţa curată şi fără cea mai mică urmă a unei boli. Dar, a treia zi, apărea o altă boală, acesta fiind cuprins de febră şi ajungând să fie răpus de ea. S-a mutat la Domnul pe 1 august 1667 şi a fost înmormântat la peretele stâng al Bisericii de lemn din Râpa Neagră, care are hramul Învierea lui Hristos. Această biserică fusese construită după un mare incendiu în Râpa Neagră, pe 24 iulie 1652, la Sărbătoarea Sfântului Boris. Un paraclis a fost construit, mai apoi, deasupra mormântului copilului.

Viaţa Sfântului Schimonah Bogolep a fost scrisă în urma unei făgăduinţe, de către un negustor din Râpa Neagră, Sava Tatarinov, în anii 1731-1732.

Icoana Sfântului, cu Troparul şi Condacul care i-au fost destinate, au ajuns cunoscute în toată regiunea Astrahan-ului.

În 1750, pe locul bisericii din lemn, o biserică de piatră a fost construită, cu un Altar lateral în cinstea Sfântului Mucenic Ioan Luptătorul. Mormântul Sfântului Schimonah a rămas închis în acest Altar lateral.

Malul râului, unde se afla Biserica Învierii lui Hristos, se eroda constant. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, structura Bisericii a devenit ameninţată, fiind îndepărtate toate odoarele sfinte din ea. Multă vreme, oamenii din Râpa Neagră nu s-au atins de cea mai mare sfinţenie a lor: mormântul Sfântului schimonah. În cele din urmă, în 1851, când apa se apropiase deja prea mult, oamenii au cerut Sfântului Sinod mutarea sfintelor moaşte ale Schimonahului Bogolep şi au primit permisiunea pentru acest lucru. Micul sicriu a fost scos, dar exact când mai marele oraşului îl ridica în mâini, acesta a alunecat şi a dispărut în apele Volgăi.

Această dispariţie a sfintelor moaşte chiar la deschiderea mormântului a fost acceptată, în cele din urmă, ca voinţă a lui Dumnezeu, întrucât copilul sfânt a apărut în mod repetat mai multor oameni – fie în somn, fie pe când mergeau pe malul râului sau coborau pe deal. El i-a mângâiat, promiţând că va fi prezent duhovniceşte pentru cei credincioşi.

Viaţa simplă a Sfântului Schimonah Bogolep, plină de tainele lui Dumnezeu, ilustrează cuvintele Mântuitorului privind copiii: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea. Şi, luându-i în braţe, i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei” (Sfânta Evanghelie după Marcu 10: 14-16).

Se fac rugăciuni, la Sfântul Bogolep, îndeosebi pentru copii şi, de asemenea, pentru apărare împotriva fulgerelor. Este cinstit în data de 29 iulie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.