Sfântul Avraam, Episcop de Charres, Mesopotamia

Sfântul Avraam, Episcop de Charres, a trăit la mijlocul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea şi s-a născut în cetatea Cir. La tinereţe a intrat într-o mănăstire. Mai târziu a devenit sihastru în Liban, un ţinut în care trăiau mulţi păgâni.

Sfântul Avraam a avut parte de multă supărare din partea păgânilor, care voiau să-l alunge din zona lor. Odată, a văzut vameşii bătând pe cei care nu puteau plăti. Din milostenie, le-a plătit el impozitele, iar aceia, mai târziu, L-au primit pe Hristos.

Locuitorii creştini din această aşezare au ridicat o biserică şi l-au rugat îndelung pe Sfântul Avraam să accepte preoţia şi să devină păstorul lor. Călugărul le-a îndeplinit dorinţa. După ce şi-a încurajat turma în credinţă, i-a lăsat în locul său un alt preot şi s-a retras din nou la o mănăstire.

Pentru credinţa sa puternică, a fost făcut Episcop de Charres, păstorii săi sfinţi învăţând permanent din viaţa lui plăcută lui Dumnezeu. Din momentul acceptării preoţiei, el nu a mai gustat mâncare gătită. Împăratul Teodosie cel Tânăr a vrut să se întâlnească cu Episcopul, trimiţându-i acestuia o invitaţie. După ce a ajuns la Constantinopol, Sfântul Avraam avea sa se mute curând la Domnul. Sfintele sale Moaşte au fost mutate cu cinste în cetatea Charres şi acolo au fost îngropate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.