
Sfântul Atanasie Mărturisitorul s-a născut la Constantinopol, din părinţi bogaţi şi evlavioşi. Din copilărie a visat să se dedice întru totul lui Dumnezeu şi, ajungând la maturitate, s-a stabilit într-una dintre Mânăstirile Nicomidiei, numită Pavlopetrios (adică, după numele Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel), şi acolo a devenit călugăr.
Înălţimea vieţii sale ascetice a devenit cunoscută la curtea imperială. În timpul domniei împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820), Sfântul Atanasie a fost supus chinurilor, pentru venerarea icoanelor, apoi a fost supus exilului, durerii şi suferinţei. Mărturisind credinţa ortodoxă până la sfârşitul vieţii sale, Sfântul Atanasie s-a mutat la Domnul cu pace, în anul 821.
Din alte surse istorice, aflăm, de asemenea:
Sfântul Cuviosul Părinte Atanasie s-a născut la Constantinopol, într-o familie evlavioasă și bogată. Din copilărie și-a dorit cu seriozitate viața monahală, așa că a intrat în Mânăstirea Pavlopetrion (Petru și Pavel) din Golful Nicomidia din Bitinia.
Acolo a reușit, prin nevoințe ascetice, să adune roadele înalte ale acestora, și anume virtuțile. La scurt timp după ce a devenit stareț al acestei mânăstiri, izbucnea persecuția împotriva creștinilor, din timpul domniei împăratului Leon al V-lea Armeanul (813-820), care a restaurat iconoclasmul (lupta împotriva icoanelor).
Sfântul Atanasie a sărit repede în apărarea credinței, semnând cu alți stareți două scrisori pe care prietenul său, Sfântul Teodor Studitul, le-a adresat Papei Pascal I al Romei (817-824). Numeroși călugări care cinsteau sfintele icoane, din Răsărit, și care fuseseră exilați, au mers la Roma, unde au fost primiți cu amabilitate.
În timp ce Constantinopolul se afla într-o stare de neliniște, Sfântul nostru Părinte Atanasie a cooperat cu Sfântul Teodor Studitul și cu Sfântul Ioan de la Mânăstirea Katara pentru a restabili cinstirea sfintele icoane și a apăra Credința Ortodoxă.
Împăratul Leon l-a biciuit pe Atanasie, în două rânduri, și l-a exilat, suferind greu și fiind întemnițat, până când împăratul Mihail al II-lea (820-829) a urcat pe tron. În vremea întemnițării sale, Sfântul Atanasie a scris pagini cu texte puternice în apărarea venerării sfintelor icoane, i-a încurajat pe mărturisitori să rămână fermi până la sfârșit și i-a mustrat pe cei care au cedat amenințărilor cu pedeapsa.
La scurt timp după mutarea cu pace la Domnul a Sfântului Atanasie (undeva în intervalul anilor 821-826), Sfântul Teodor a ținut o cateheză călugărilor săi de la Studion, lăudându-l pe Sfântul Atanasie ca pe un duhovnic curajos, și i-a îndemnat pe călugării săi să urmeze răbdării acestuia și hotărârii sale în fața persecuțiilor și perseverenței sale neclintite în virtuțile vieții monahale.
Data de cinstire specială a Sfântului Atanasie Mărturisitorul din Constantinopol este 22 februarie.
***
Spre slava lui Dumnezeu și folos duhovnicesc - cercetăm, traducem și publicăm pagini cu conținut nou în limba română. Exclusiv pe Lăcașuri Ortodoxe, lucrarea de față a fost realizată în luna martie 2025.