publicat în: Vieţi de Sfinţi

Sfânta Muceniţă Ludmila, bunica Sfântului Viaceslav, Prinţul Cehilor

Sfânta Muceniţă Ludmila, prinţesă cehă, a fost căsătorită cu Prinţul Cehiei, Borivoi. Ambii soţi au primit botezul sfânt, de la Sfântul Metodie, Arhiepiscopul Moraviei şi luminătorul slavilor (11 mai).

Fiind creştini, ei s-au îngrijit de luminarea supuşilor lor, cu lumina adevăratei credinţe, au construit biserici şi i-au chemat pe preoţi la săvârşirea dumnezeieştilor slujbe. Prinţul Borivoi a murit la vârsta de 36 de ani. Sfânta Ludmila, rămânând văduvă, a dus o viaţă retrasă, în evlavie, şi a continuat să fie preocupată de Biserică, pe vremea domniei fiului ei Bratislav, care a durat 33 de ani.

Bratislav s-a căsătorit cu Dragomira, cu care a avut un fiu, Wenceslav (Viaceslav). După moartea lui Bratislav, Viaceslav, în vârstă de optsprezece ani, a urcat pe tron. Profitând de lipsa de experienţă şi de tinereţea fiului ei, Dragomira a început să introducă comportamente şi obiceiuri păgâne, în ţară.

Sfânta Ludmila, desigur, s-a opus acestui lucru. Dragomira a început să-şi urască soacra şi a încercat să o distrugă. Când Sfânta Ludmila s-a mutat în cetatea Techin, Dragomira a trimis doi boieri, în secret, să o ucidă. Sfânta Ludmila se ruga atunci, iar cei doi ucigători au intrat în casă şi au împlinit ordinul Dragomirei.

Sfintele Moaşte ale Sfintei Muceniţe Ludmila au fost îngropate în Techin, în zidul oraşului. Numeroase vindecări au avut loc la mormântul ei.

Prinţul Viaceslav a mutat trupul Sfintei Ludmila, în oraşul Praga, aşezându-l în Biserica Sfântului Gheorghe. Sfânta Ludmila este cinstită în data de 16 septembrie

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /