Sfânta Muceniţă fecioară Iulia s-a născut în Cartagina, într-o familie creştină. Pe când era încă tânără fată, ea a fost capturată de persani. Au dus-o în Siria şi au vândut-o în sclavie. Împlinind poruncile creştine, Sfânta Iulia şi-a slujit cu credinţă stăpânul. Şi-a păzit curăţia, ţinea posturile şi se ruga mult lui Dumnezeu. Oricât a îndemnat-o mai marele ei păgân, nu a putut trece la idolatrie.
Odată, când stăpânul a plecat cu marfă în Galia, a luat-o şi pe Sfânta Iulia cu el. Pe drum, nava s-a oprit pe Insula Corsica, iar stăpânul a decis să ia parte la un festival păgân, însă Iulia a rămas pe navă. Corsicanii i-au îmbătat pe comerciant şi pe tovarăşilor săi, cu vin, şi când au căzut ei în somnul beţiei, aceia au luat-o pe Iulia de pe navă. Sfânta Iulia nu s-a temut să recunoască faptul că era creştină, iar păgânii sălbatici au răstignit-o.
Un înger al Domnului le-a vestit, despre moartea Sfintei Muceniţe, călugărilor unei mânăstiri situate pe o insulă din apropiere. Călugării au luat trupul Sfintei şi l-au îngropat într-o biserică a mânăstirii lor.
În jurul anului 763, sfintele moaşte ale Sfintei Muceniţe Iulia au fost mutate la o mânăstire de maici, în oraşul Brescia (istoricii oferă date diferite ale mutării la Domnul a Sfintei, din secolul al V-lea, până chiar şi în al VII-lea). Sfânta Muceniţă Iulia din Cartagina este cinstită pe 16 iulie, an de an.
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/