Sfânta Mare Ducesă Elisabeta

Sfânta Elisabeta, cinstită pe 18 iulie, a fost sora mai mare a Ţarinei Alexandra, şi a fost căsătorită cu Marele Duce Serghie, guvernatorul Moscovei. Ea s-a convertit la Ortodoxie, de la protestantism, prin propria alegere, şi le-a organizat pe femeile de la toate nivelurile societăţii, să ajute soldaţii de pe front şi în spitale.

Marele Duce Serghie a fost ucis de o bombă, pe 4 februarie 1905, pe când Sfânta Elisabeta îşi părăsea locul de lucru. În mod neaşteptat, ea l-a vizitat pe ucigaşul soţului ei în închisoare şi l-a îndemnat să se pocăiască.

După aceasta, ea a încercat să se retragă din fosta sa viaţă socială. S-a dedicat Mânăstirii Sfintelor Marta şi Maria, cu o comunitate de călugăriţe care se concentra pe închinarea la Dumnezeu şi, de asemenea, pe ajutorarea săracilor. S-a mutat din palat, într-o clădire pe care a cumpărat-o pe Ordinka. Femeile din nobilime şi cele obişnuite erau atrase către mânăstire.

Sfânta Elisabeta i-a îngrijit pe soldaţii bolnavi şi răniţi, în spitale şi pe frontul de luptă. La Paşti, în 1918, comuniştii i-au ordonat să părăsească Moscova şi să se alăture familiei regale aflată în apropierea Ekaterinburg-ului. A plecat cu o ucenică, sora Varvara, şi cu o escortă de gardieni letoni.

După ce a ajuns în Ekaterinburg, Sfintei Elisabeta i s-a refuzat accesul la familia Ţarului. Ea a fost dusă într-o mânăstire, unde a fost primită călduros de surori.

La sfârşitul lunii mai, Sfânta Elisabeta a fost mutată în apropierea Alopaevsk, cu Marii Duci Serghie, Ioan şi Constantin şi cu tânărul conte Vladimir. Toţi erau adăpostiţi într-o şcoală, la marginea oraşului. Sfânta Elisabeta se afla sub pază, dar i s-a permis să meargă la biserică şi să lucreze în grădină.

În noaptea de 5 iulie, toţi au fost duşi într-un loc, la douăsprezece kilometri de Alopaevsk, şi au fost executaţi. Marele Duce Serghie a fost împuşcat, iar ceilalţi au fost aruncaţi în groapa unei mine părăsite, aruncându-se grenade asupra lor. Sfânta Elisabeta a supravieţuit câteva ore, putând fi auzite imnuri pe care le cânta.

Trupurile Sfintei Elisabeta şi Sfintei Varvara au fost duse la Ierusalim, în 1920, şi îngropate în Biserica Sfintei Maria Magdalena.

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.