Sfânta Fecioară Muceniţă Serafima (Serapia) din Antiohia

Sfânta Muceniţă Fecioară Serafima, originară din Antiohia, a trăit la Roma, în vremea domniei împăratului Hadrian (117-138). Ea locuia cu Sabina, o femeie dintr-o familie senatorială de vază, pe care Sfânta a convertit-o la creştinism. În timpul persecuţiei împotriva creştinilor ordonată de împărat, guvernatorul Virilus a adus-o pe Sfânta Serafima înaintea lui, pentru chestionarea sa. Dorind să obţină cununa muceniciei de la Domnul, ea s-a dus fără teamă să se confrunte cu Virilus, iar prietena ei devotată, Sabina, a însoţit-o. La vederea acelei doamne ilustre, Virilus a eliberat-i iniţial pe fecioară, dar după câteva zile a chemat-o din nou pe Sfânta Serafima şi a început procesul.

Guvernatorul a insistat ca ea să se închine zeilor păgâni şi să le aducă jertfă, dar ea şi-a mărturisit cu îndrăzneală credinţa în Singurul Dumnezeu Adevărat, Iisus Hristos. Atunci, Virilus a adus doi tineri lipsiţi de ruşine, de origine egipteană, să o pângărească. Sfânta Serafima L-a rugat pe Domnul să îi fie Păzitor. Deodată pământul a început să se cutremure, iar cei doi bărbaţi au căzut la pământ, paralizaţi şi incapabili să mai vorbească. În ziua următoare, guvernatorul a aflat că planul său eşuase. Crezând că Sfânta era o vrăjitoare, Virilus i-a cerut să redea sănătatea acelor tineri, astfel încât să poată povesti ceea ce li se întâmplase.

După ce s-a rugat Domnului, Sfânta Serafima le-a poruncit bărbaţilor să se ridice. S-au ridicat dintr-o dată şi au spus guvernatorului, că un înger al Domnului o păzise pe Sfântă şi îi împiedicase să se apropie de ea. Guvernatorul crud nu a crezut slujitorilor săi, continuând să o îndemne pe Sfânta Serafima să aducă jertfă idolilor. Sfânta Muceniţă a rămas fermă, chiar şi atunci când au ars-o cu torţe în flăcări şi au bătut-o fără milă cu toiege.

Drept urmare, pedeapsă aspră s-a abătut asupra guvernatorului. Chinuitorii, cu toiegele cu care Sfânta a fost bătută, l-au lovit în ochiul drept, iar după trei zile acela a orbit.

Neputincios în faţa creştinei de nestăpânit, Virilus a ordonat să fie decapitată. Sabina a îngropat trupul Sfintei – care-i fusese învăţătoare – cu toată cinstea şi cuvioşenia. Sfânta Serafima (Serapia) din Antiohia este cinstită în mod aparte pe 29 iulie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.