Sfânta Damaris a fost prima femeie ateniană care a crezut în Hristos, prin predicarea Apostolului Pavel. Ea este menţionată în Faptele Apostolilor 17:34: “Iar unii bărbaţi, alipindu-se de el, au crezut, între care şi Dionisie Areopagitul şi o femeie cu numele Damaris, şi alţii împreună cu ei”.
Numele Damaris (“Junincă”) nu este grecesc, dar poate fi o formă elenizată a numelui evreiesc Tamara (“Palmier”). Numele Tamara apare atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament (Facere 38: 6, şi Matei 1: 3). Din numele ei, se poate deduce că Sfânta Damaris nu era de naţionalitate greacă, dar poate că a fost o femeie evreică ce se mutase în Atena.
După ce Sfântul Pavel a părăsit Veria şi a vizitat Atena, în anul 52 după Hristos, Sfânta Damaris a avut ocazia să-l audă pe acesta predicând atenienilor creştinismul, în areopag. Doar câţiva oameni au acceptat mesajul Sfântului Pavel, însă Sfânta Damaris era una dintre ei. Nu cunoaştem nimic sigur despre viaţa ei, mai mult decât acestea spuse mai înainte. Unii susţin că provenea dintr-o familie bogată evreiască, proeminentă în societate, dar nu există nicio documentaţie despre acest lucru. Nu există nici alte dovezi concrete privind părerea unor scriitori patristici, precum şi cea a Sfântului Dimitrie al Rostovului, cum că ar fi fost căsătorită cu Sfântul Dionisie Areopagitul, sau că ar fi fost botezaţi de Sfântul Pavel, împreună cu cei doi fii şi cu întreaga lor gospodărie. Sfânta Damaris este cinstită, însă, în aceeaşi zi cu Sfântul Dionise Areopagitul, pe 3 octombrie, anual.
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /