Publicat pe 15.02.2021

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a Alexandriei

Sfânta Eufrosina a Alexandriei s-a născut la începutul secolului al V-lea în cetatea Alexandriei. Era singurul copil din familia ei, al unor părinţi de vază şi bogaţi. Mama ei murind pe când fata avea o vârstă fragedă, a fost crescută de tatăl său, Pafnutie, un creştin profund credincios şi evlavios. El mergea des la o mănăstire, al cărei egumen era îndrumătorul său duhovnicesc.

 

Când Eufrosina a împlinit optsprezece ani, tatăl ei a vrut să o căsătorească. S-a dus la mănăstire la duhovnicul său pentru a primi binecuvântarea pentru nunta planificată a fiicei sale. Egumenul a discutat cu fiica şi i-a dat ei binecuvântarea, dar Sfânta Eufrosina tânjea după viaţa monahală.

 

Ea a acceptat în ascuns tunderea în monahism de la un călugăr aflat în pribegie, a părăsit casa tatălui ei şi a decis să intre într-o mănăstire pentru a-şi duce viaţa în singurătate şi rugăciune. Se temea totuşi că într-o mănăstire pentru femei tatăl ei o va găsi. Sustinând despre sine că ar fi un eunuc pe nume Smaragd, a mers la aceeaşi mănăstire pentru călugări pe care o vizitase cu tatăl ei încă din copilărie.

 

Călugării nu au recunoscut-o pe Eufrosina îmbrăcată în haine bărbăteşti, aşa că au primit-o în mănăstire. Aici, într-o chilie izolată, Sfânta Eufrosina a petrecut 38 de ani în osteneli, post şi rugăciune şi a atins un nivel înalt de desăvârşire duhvnicească.

 

Tatăl ei s-a întristat de pierderea iubitei sale fiice şi, de mai multe ori, la sfatul egumenului, a discutat cu călugărul Smaragd, dezvăluindu-i durerea şi primind mângâiere duhovnicească. Înainte de mutarea ei la Domnul, monahia Eufrosina i-a dezvăluit secretul tatălui ei îndurerat şi a cerut ca nimeni în afară de el să nu-i pregătească trupul pentru înmormântare. După ce şi-a îngropat fiica, Pafnutie şi-a împărţit toată averea atât săracilor, cât şi mănăstirii, şi apoi s-a călugărit. Timp de zece ani, până la moartea sa, s-a nevoit în chilia fiicei sale.

 

Sfânta Eufrosina mai este, de asemenea, pomenită pe 25 septembrie.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.