Sfânta Ana din Levkadia

Sfânta Ana (Suzana) din Levkadia (sau Levkati) s-a născut la Constantinopol, în 840, în timpul domniei împăratului Teofil iconoclastul (829-842), fiind fiică a unei familii bogate şi distincte. Avea multe daruri fizice şi duhovniceşti, fiind crescută „întru învăţătura şi certarea Domnului” (Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel 6: 4).

După moartea părinţilor ei, a moştenit moşia tatălui său, pe care a împărţit-o săracilor. Această tânără frumoasă a ajuns să fie iubită de un oarecare agarean* care trăia în Constantinopol, acesta cerându-i să se căsătorească cu el, întărind aceasta cu un consimţământ pe care îl smulsese de la împăratul Vasile I Macedoneanul. Ana a respins propunerea, nedorind să se căsătorească. Agareanul a chinuit-o, asigurând că o va avea de soţie, chiar şi fără voia sa. Sfânta L-a rugat cu lacrimi, pe Dumnezeu, să o izbăvească de această ispită. Într-adevăr, Dumnezeu Cel Milostiv şi Drept i-a auzit rugăciunile. Pedepsit pentru necurăţia sa, agareanul a fost doborât de judecata divină şi a murit.

În jurul anului 896, Ana mergea la o biserică închinată Maicii lui Dumnezeu, în Constantinopol. Acolo avea să se dedice postului, trezviei şi rugăciunii. Timp de cincizeci de ani a vieţuit în acest chip îngeresc. După o uşoară boală, ea şi-a dat sufletul binecuvântat lui Dumnezeu. La câţiva ani după înmormântarea ei, s-a aflat că sfintele sale moaşte erau întregi, neputrezite, izvorând frumoasă mireasmă duhovnicească. Prin sfintele sale moaşte pline de har, demonii au fost alungaţi, orbii au primit vederea, iar şchiopii au mers. În acest fel, Dumnezeu îi slăveşte pe cei care Îl slăvesc pe El.

* Musulmanii sunt consideraţi descendenţi ai lui Agar, cealaltă femeie a lui Avraam (vezi Facerea, capitolul 16).

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.