publicat în: Proloage

Proloage – 02 August – Despre dragostea şi îndelungă-răbdarea lui Dumnezeu (Cuvânt al Sfântului Ioan Milostivul)

Grăia Sfantul Ioan Milostivul: “De am fi cugetat cu intelegere la indelunga-rabdare a lui Dumnezeu, cea spre noi, apoi, nici la cer nu ne-am fi ridicat ochii nostri, ci, de-apururea cu chip smerit am umbla.

Dar vreau sa va spun voua cum, dintru nefiinta, intru fiinta, ne-a facut pe noi Ziditorul, si cum ne-a aflat pe noi, rataciti fiind, prin greseala neascultarii, si, cu Sangele Sau, ne-a rascumparat din moarte. Si tot pamantul, si chiar cerul, spre slujirea noastra le-a randuit. Si iarasi, gresind noi, nu ne pierde, ci îndelungă rabdarea Lui este neclintită, iar milostivirea Lui, fără de răutate.

Trece cu vederea si pe cei ce Il hulesc, de multe ori, pe El si îi mangaie, prin iubirea Sa de oameni, si slobozeste de sus ploaie, pentru viata noastra.

De cate ori, pe talharii ce merg să ucidă si sa fure, ii acopera si ii apără si nu ii dă sa fie prinsi si sa fie osândiţi. Si pe câţi oameni care merg cu corabiile să fure, nu îi îneacă in adancul marii, ci ii porunceste sa nu-i opreasca pe ei de la rautati.

Câţi se jură mincinos, pe Sfantul Lui Trup si Sange, iar El rabdă indelung, nerasplatindu-le lor, aici, cu niciun rău. Căţi ucid la drumul mare si nu-i dă pe ei fiarelor să-i rupă. Căţi se duc să sape, pe dedesupt, casele altora, si nu-i lasa sa fie prinsi de câini sau de oameni.

Iar altii, spurcati la cuvinte, dormind cu defranatele si inca petrecand in viata aceasta cu inselaciune, pe toate le rabda indelung, asteptand intoarcerea lor spre El. Cu adevarat, nu voieste moartea pacatosului, ci la porunca Lui, le daruieste toată desfatarea si dulceata.

Albinele, zburand prin văi si pe campii, cauta sa adune roadele, ca să ne indulceasca. Se sârguieste, prin căldură, sa coaca tot felul de poame, ca sa ne sature gura noastra si sa ne veseleasca inima.

Drept aceea, fratilor, sa ne rusinam de Bunul Stăpân Dumnezeu, Care atâtea bunatati ne daruieste noua, si să ne pară rău de pacatele noastre şi să ne intoarcem la Hristos, Dumnezeul nostru, prin fapte bune”.

A Căruia este slava, acum si pururea si in vecii vecilor! Amin.