publicat în: Știri

Preasfințitul Părinte Dr. Ambrozie a împlinit 52 de ani

   În ziua de 20 aprilie 2021, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, Preasfințitul Părinte Dr. Ambrozie, a împlinit 52 de ani.

 

   Născut în localitatea Scorțeni de Prahova, Preasfinţitul Ambrozie, ca fiu al lui Gabriel și al Auricăi, a primit numele de botez Valentin.  După satisfacerea stagiul militar, în 1990, a intrat în obștea Schitului Crasna din Prahova, unde cu un an mai târziu a fost tuns în monahism, primind numele "Ambrozie", fiind mai apoi hirotonit ierodiacon şi, ulterior, ieromonah, în anul 1992.

 

   Între anii 1992 – 1996, a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, după care vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist l-a numit Stareț al Schitului Darvari, care fiind proaspăt redeschis a presupus eforturi duhovniceşti și administrative aparte. Între altele, Preasfinţitul Părinte a trebuit sa se preocupe de ctitorirea unui Paraclis, a stăreției, a arhondaricului, trapezei și chiliilor, dar şi de restaurarea incintei istorice.

 

   În anul 1999, Preasfinţitul Părinte a primit rangul de Protosinghel, în același an fiind admis la cursurile de doctorat ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Salonic, finalizate prin lucrarea "Considerarea istorică a cauzelor și consecințelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolică”, încununată la rândul ei prin calificativul Arista (excepțional).

 

   Pe 4 octombrie 2000, a fost ales Episcop Vicar Patriarhal, cu titlul „Sinaitul”, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi hirotonit pe 15 octombrie 2000, ocupându-se, de acum, de sectoarele: Relații Externe Bisericești, Comunități Externe, Învățământ, Biserica și Societatea, Diaconia, Biroul de Presă și Biroul de Pelerinaje, cărora, ulterior, li s-au adăugat şi Sectorul Comunități Externe, Sectorul Patrimoniu Național Bisericesc, Asociația Diaconia, Așezământul social „Patriarhul Justinian Marina”, Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Române cu Agenția de turism „Pelerinul”, Centrul de Servicii al Patriarhiei, precum și îndrumarea activității Schitului Darvari din București.

 

   Ziua alegerii Preasfinţiei Sale ca Întâi Episcop al Giurgiului a fost 8 februarie 2006, iar cea a întronizării, 9 aprilie din acelaşi an. Evenimentul a avut loc în Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu.

 

Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţia Voastră!

Vezi mesaje