Pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Ioan, ucenicul Sfantului Grigorie Decapolitul (+820)

Erau doua tinuturi cu numele Decapole: cel dintai Decapole, era aproape de Galilea, in Palestina, care este pomenit si de Sfantul Evanghelist Matei, cand zice: “Si multimi multe mergeau dupa El, din Galileea, din Decapol…” (Matei, 4.25). Iar cel de al doilea Decapole, era o latura mai mica, din pamantul Isauriei: din acest Decapole, al Isauriei, a fost Sfantul Grigorie invatatorul Cuviosului Ioan, a carui pomenire o facem acum.

Sfantul Ioan, de tanar s-a despartit de lume si, iubind pe Hristos, a mers la sus-pomenitul lui invatator Grigorie Decapolitul, care l-a facut monah si petrecea impreuna cu dansul, nevoindu-se intru toate si placand lui Dumnezeu. Si avea atata sarguinta spre tot lucrul bun, incat si insusi invatatorul lui, Sfantul Grigorie, se bucura de el si slavea pe Dumnezeu.

Deci, cand rau-credinciosul imparat Leon Armeanul a ridicat, ca un al doilea val, lupta impotriva sfintelor icoane, in acea vreme, acest Cuvios Ioan a mers in Constantinopol, impreuna cu dascalul sau Grigorie si cu Iosif, facatorul de cantari si, umbland prin cetate, intareau pe crestini sa stea in dreptcredincioasa marturisire a credintei. Asemenea si dupa caderea Sfantului Iosif in mana saracinilor si dupa mutarea la Domnul a Sfantului Grigorie, dascalul sau, Cuviosul Ioan, ramanand in Constantinopol, se nevoia in ostenelile cele obisnuite si in marturisirea dreptei credinte, nu numai pentru mantuirea sa, ci si pentru a celorlalti, punandu-si viata in primejdie, ca un adevarat marturisitor al credintei ce era.

Din indemnul inimii, Sfantul Ioan a mers sa se inchine la Sfintele Locuri, statornicindu-se o vreme, apoi, la lavra Sfantului Hariton. Nu dupa mult timp, la adanci batraneti, s-a mutat si Sfantul Ioan la Domnul, si l-a ingropat Sfantul Iosif alaturi de Sfantul Grigorie, in noua biserica pe care Sfantul Iosif a ridicat-o, aproape de Constantinopol, in cinstea Sfantului Nicolae. Pentru ale lor sfinte rugaciuni, Doamne miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.