Publicat pe 19.04.2022

Mutarea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Filip, Mitropolitul Moscovei şi făcătorul de minuni al Întregii Rusii

 

 

 

După mutarea mucenicească la Domnul a Sfântului Filip al Moscovei (9 ianuarie), trupul său a fost îngropat la Mânăstirea Otrocea, în Tver. Călugării Mânăstirii Solovki, unde acesta fusese stareţ, în 1591 au solicitat permisiunea de mutare a sfintelor sale moaşte în mânăstirea lor. Trupul mult-suferind, neputrezit, a fost aşezat într-un mormânt pregătit chiar de Sfântul Filip pentru sine de pe când era în viaţă, sub porticul unui sfânt lăcaş închinat Sfinţilor Zosima şi Savatie din Solovki, în apropiere de mormântul bătrânului Iona (Şamin), iubitul său îndrumător pe calea faptelor monahale.

 

La 29 aprilie 1649, a fost trimisă o gramată, de către Patriarhul Iosif, către Ilie, stareţul Mânăstirii Solovki, privind descoperirea solemnă a sfintelor moaşte ale Sfântului Filip. Pe 31 mai, sfintele moaşte au fost mutate la loc nou şi aşezate în Catedrala Schimbării la Faţă.

 

În 1652 Nicon, pe atunci Mitropolit de Novgorod, a propus ca sfintele moaşte ale celor trei ierarhi martiri – Mitropolitul Filip şi Patriarhii Iov şi Ermoghen – să fie mutate la Moscova. Primind binecuvântarea Patriarhului Iosif, Mitropolitul Nicon a pornit, în 1652, spre Solovki, după sfintele moaşte ale Sfântului Filip, ducându-le solemn la Moscova.

În mâna Sfântului a fost aşezată o scrisoare de pocăinţă a Ţarului Alexei Mihailovici, prin care cerea iertarea păcatelor străbunului său Ivan cel Groaznic.

La 3 iulie, sfintele sale moaşte ajungeau la Moscova: “Un păstor nevinovat şi izgonit, a fost readus la propriul său tron”. În Catedrala Adormirii Maicii Domnului, “a stat pe propriul său loc, timp de 10 zile”. Întreaga zi, de dimineaţă până în noapte, clopotele au răsunat ca de Paşti. După aceea, sfintele moaşte au fost aşezate în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, la uşa sudică a Sfântului Altar.

 

Pe locul în care sfintele moaşte ale Sfântului Filip au fost întâmpinate la Moscova, de clerici şi oameni, a fost înălţată o cruce, care a primit numele de Crucea de la Bariera Moscovei (de lângă Gara Rijsk).

 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.