Mutarea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Iov, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii

După mutarea sa la Domnul, în 1607, Sfintele Moaşte ale Patriarhului Iov au fost îngropate la uşile din partea de vest ale Bisericii Adormirea Maicii Domnului, a Mânăstirii Stariţa. Multe minuni au avut loc la mormântul său.

 

În 1652, la recomandarea Mitropolitului de Novgorod, Ţarul Alexei a ordonat ca Sfintele Moaşte ale Sfântului Iov şi ale Sfântului Filip (ianuarie) să fie mutate la Moscova.

 

Mitropolitul Varlaam de Rostov s-a ocupat de dezgroparea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Iov din Stariţa. Sfintele Moaşte, neputrezite şi frumos înmiresmate, ale Patriarhului, au devenit sursă de vindecare pentru mulţi dintre cei bolnavi fizic sau duhovniceşte.

 

La 27 martie, o procesiune a avut loc la Moscova, cu Sfintele Moaşte. În ziua de luni a celei de-a şasea săptămâni a Postului Mare (5 aprilie), Sfintele Moaşte ale Patriarhului Iov au fost duse la Mânăstirea Pătimirilor. De acolo, procesiunea s-a îndreptat către Kremlin, iar Sfintele Moaşte ale Sfântului au fost aşezate în Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Câteva zile mai târziu, Patriarhul Iosif s-a mutat la Domnul şi a fost îngropat lângă Sfântul Iov.

 

Sfântul Iov a fost mult timp venerat ca făcător de minuni. Crucile Sfintelor Altare din bisericile Mânăstirii Stariţa şi Catedralei Tver conţineau părticele ale Sfintelor sale Moaşte.

 

Sfântul Iov este cinstit şi pe 19 iunie şi, de asemenea, (în Dieceza Tver) în prima Duminică după Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel.

 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere Lăcaşuri Ortodoxe

Se încarcă
0%
încărcat
Identificat Control
Identificat Control