Monedă romană descoperită pe Muntele Carmel

Purtând chipul împăratului Antoninus Pius, moneda a fost bătută în cetatea Geva Philippi.

Un soldat a găsit o monedă rară în timpul unui exerciţiu de antrenament, a anunţat Autoritatea pentru Antichităţi din Israel pe 9 februarie 2021. Pe faţa acesteia, moneda îl prezintă pe împăratul Antoninus Pius, împăratul adoptat de Hadrian şi desemnat moştenitor al său. Ca împărat, el a fost cunoscut sub numele de Antoninus Pius Hadrian. Partea din spate a monedei îl arată pe zeul sirian Men, zeul lunii. Inscripţia spune:

“Între oamenii din Geva Phillipi, anul 217”.

Anul 217 corespunde cu 158-159 după Hristos.

Dr. Avner Ecker explică contextul prezenţei acestei monede rare:

“Anul marcat pe monedă este anul în care a fost în mod evident stabilit consiliul municipal  şi cetăţenilor li s-a permis autoguvernarea sub Imperiul Roman. Geva este o aşezare antică, menţionată de Josephus ca un oraş situat la poalele dealurilor de la marginea Văii Jezreel. Irod şi-a stabilit forţele de cavalerie acolo (de unde şi numele Geva Parashim, “Oraşul Călăreţilor”) iar la Marea Revoltă, în 66-70 era noastră, forţele locale şi romane au descins de acolo pentru a lupta împotriva rebelilor evrei de lângă Bet She’arim. Unii cred că Geva este situat în apropiere de Sha’ar Ha-‘Amakim, dar cei mai mulţi savanţi identifică sit-ul ca fiind Tel Abu Shusha, în apropiere de Kibbutz Mishmar Ha-‘Emek. Săpăturile efectuate de Universitatea Bar Ilan pe sit, vara trecută, au dezgropat rămăşiţe de fortificaţii şi de clădiri datând din perioada elenă până în perioada bizantină.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.