Minunea Icoanei Bunei Vestiri a Maicii lui Dumnezeu, din Ustiug

Icoana Bunei Vestiri a Maicii lui Dumnezeu, din Ustiug, este o icoană venerabilă, înaintea căreia Sfântul Procopie, cel Nebun pentru Hristos (+1303), se rugat aprins, la 25 iunie 1290, pentru mântuirea oraşului Ustiug de mânia lui Dumnezeu.

Icoana a fost pictată de un iconar din Novgorod, pe când cetatea era condusă de Sfântul Prinţ Vsevolod-Gavriil (11 februarie).

În 1567, sub Mitropolitul Filip (9 ianuarie), Sfânta Icoană a fost mutată din Marele Ustiug, în Moscova, fiind aşezată în Catedrala Adormirii Maicii Domnului.

În prezent, aceasta se află în Galeria de stat Tretiakov, cu zi de cinstire a Minunii sale pe 8 iulie.

Istoria Icoanei Maicii lui Dumnezeu a Bunei Vestiri este cunoscută din A Doua Cronică a Novgorodului, dar şi din alte surse scrise din secolul al XVI-lea, care raportează că, la mijlocul secolului al XVI-lea a fost mutată la Moscova de Ţarul Ivan cel Groaznic, de la Catedrala Sfântul Gheorghe din Mânăstirea Iuriev a Novgorodului.

Data apariţiei Icoanei la Moscova nu este clară, întrucât sursele dau anii 1547, 1554, 1561. La început, Icoana s-a aflat în Catedrala Buna Vestire din Moscova, în Kremlin, iar în primul sfert al secolului al XVII-lea a fost mutată în Catedrala Adormirea Maicii Domnului, unde a fost aşezată în partea dreaptă a iconostasului.

Pe 8 iulie este serbată o minune care a avut loc pe vremea Sfântului Procopie al Ustiugului, cel Nebun pentru Hristos (+1303). În anul 1290, Sfântul Procopie petrecea tot timpul îngenuncheat, în rugăciune, cu lacrimi, în pridvorul Bisericii Catedralei locale. Vestindu-şi concetăţenii de apropiata mânie a lui Dumnezeu, i-a îndemnat spre pocăinţă. Dar chemarea Sfântului a fost zadarnică, avertismentele Sfântului Procopie, cum că Domnul va trimite în cetate grindină de foc pentru păcatele poporului şi îi va distruge, fiind luate în râs. Zi şi noapte, în rugăciuni aprinse şi suspine nemângâiate, Sfântul îşi petrecea timpul în tinda bisericii.

O săptămână mai târziu, ziua groaznică a venit asupra locuitorilor Ustiugului: la prânz, a apărut un nor negru care se apropia, apoi un întuneric complet, îngrozitor, a acoperit Ustiugul. Fulgere luceau din toate părţile şi se auzeau tunete groaznice. Pământul de sub picioare se mişca. Abia acum, localnicii şi-au dat seama cât de profundă era prăpastia păcătoşeniei lor, care atrăsese mânia lui Dumnezeu, realizând nevoia de pocăinţă.

Toată lumea a fugit către sfintele lăcaşuri, rugându-se cu lacrimi către Domnul, pentru milă şi izbăvirea din nenorocire. Binecuvântatul Procopie, împreună cu oamenii, căzând înaintea Icoanei Bunei Vestiri a Maicii lui Dumnezeu, s-au rugat aprins pentru toţi cei care păcătuiseră. Apoi, în Catedrala din Marele Ustiug, a Bunei Vestiri a Maicii Domnului, un semn minunat s-a făcut înaintea tuturor – din icoană a izborât mir, atât de mult, încât toate vasele bisericii s-au umplut.

În timp ce Sfântul Procopie se ruga înaintea Icoanei Buna Vestire, „căldura sufocantă dispărea, fulgerele şi tunetele încetau, norii împrăştiindu-se”, prin mijlocirea Maicii lui Dumnezeu. În loc ca oraşul să fie distrus, norul şi-a potolit furia aruncând pietre roşii fierbinţi în afara cetăţii, într-o pădure care a ars în întregime, dar niciun om nu a pierit.

Sărbătoarea de cinstire a acestei minuni a fost înfiinţată în 1738. Când Moscova era prădată în timpul războiului patriotic din 1812, icoana şi-a pierdut îmbrăcămintea preţioasă, iar în 1818 localnicii din Ustiug au dăruit 8 000 de ruble pentru a face o nouă ferecătură. După închiderea Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Kremlin, în 1918, Icoana făcătoare de minuni a Maicii lui Dumnezeu a fost mutată, pentru prima dată, la Muzeul Istoric de Stat, iar în 1930 la Galeria Tretiakov, unde se află şi astăzi.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.