Măslinele de consum, în perioada Vechiului Testament

Primele semne despre producerea de măsline pentru consumul ca atare, datează de acum 6.600 de ani, şi au fost descoperite în largul coastei Haifa.

Pe sit-ul de excavare Hishulei Carmel de sub Marea Mediterană, cercetătorii au găsit două structuri ovale din piatră, care conțin mii de sâmburi de măsline bine conservaţi. Pentru că sâmburii erau în mare parte întregi, nezdrobiţi, după cum s-a întâmpat în cazul celor găsiţi la locul de producție al uleiului de măsline din Kfar Samir de acum 7.000 de ani, cercetătorii cred că măslinele de la Hishulei Carmel fuseseră murate pentru a fi mâncate ca atare. În plus, sit-ul se afla la coasta antică, prea aproape de mare pentru a putea fi păstrate fără să mucegăiască. Această descoperire este cea mai veche dovadă a producției de măsline pentru consum ca atare.

Măslinele sunt menționate de multe ori în Biblie, deși niciodată ca un rod care să fi fost mâncat. Uleiul de măsline era important la gătit, pentru luminat, ca unguent și pentru săpun. Cel ce deţinea o cantitate mare de ulei de măsline era considerat prosper. Pierderea culturii de măsline pentru nesupunere față de Dumnezeu era o amenințare gravă:

“Măslini încă vei avea în toate ţinuturile tale, dar cu untdelemn nu te vei unge, pentru că măslinele tale vor cădea”
(Deuteronom 28:40)

Iar întoarcerea porumbelului cu ramura de măslin i-a vestit lui Noe că există pământ spre care să se întoarcă, după marele Potop:

Şi porumbelul s-a întors la el, spre seară, şi iată avea în ciocul său o ramură verde de măslin. Atunci a cunoscut Noe că s-a scurs apa de pe faţa pământului.
(Geneza 8:11)

Măslinele de la Hishulei Carmel ar fi putut proveni de la copacii sălbatici de pe Muntele Carmel, sau chiar cultivaţi în livezi antice, deși vechile plantații de măslini nu au fost încă descoperite. Odată recoltate,…

“…decojirea măslinelor în ustensilele descoperite ar fi putut avea loc după ce rodul a fost spălat în mod repetat în apă de mare pentru a reduce amărăciunea, și apoi scufundat în apă de mare, eventual cu adaos de sare de mare”,

…a explicat profesorul Ayala Fishman. Descoperirea și cercetarea au fost publicate în jurnalul Scientific Reports de către cercetători de la Universitatea din Haifa, Technion, Universitatea din Tel Aviv, Universitatea Ebraică, Institutul Volcani și altele.

Dr. Galili a explicat:

“Nu am găsit clădiri rezidențiale pe sit-ul Hishulei Carmel sau la Kfar Samir, dar am găsit sâmburi, ustensile rotunde, bazine de măcinare din piatră, ciururi din nuiele – și acum instalațiile destinate producției de măsline. Este posibil ca aceste sit-uri să fi servit ca ‘zone industriale’ antice pentru așezările de-a lungul Coastei Carmel, din perioada Calcoliticului, începând să producă ulei de măsline în urmă cu aproximativ 7.000 de ani și măsline pentru a fi mâncate, acum 6.600 de ani.”

Sâmburi de măsline găsiţi pe sit-ul Carmel Hishulei. Foto Ehud Galili, Revista de Arheologie Biblică

_________________________

* Cu ajutorul lui Dumnezeu, culegere de text, foto, traducere si adaptare dupa un material oferit de Jonathan Laden, extras din Revista americană de Arheologie Biblica, februarie 2021

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.