Mânăstirea Jiana a Mehedinţiului

Ziua de 27 mai este ziua prăznuirii Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul. Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul este şi hramul unui sfânt lăcaş monahal aflat în Câmpia Blahniței. Este vorba despre Sfânta Mânăstire Jiana, aparţinând teritorial de Protoieria Vânju Mare.

Mănăstirea Jiana a fost înfiinţată ca mănăstire de călugări, în 2008. Ridicarea bisericii a început în anul 2012, iar lucrările de construcție au durat 9 luni de zile. Mănăstirea este ridicată pe un teren de 5 hectare, donat de moștenitorii unei vechi familii de boieri, Pleniceanu, care aveau multe proprietăți în zonă.

Înfiinţarea Mânăstirii Jiana a avut loc în urma şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, din data de 28 mai 2008. Tot atunci a fost şi ziua hotărâtoare pentru ca Sfânta Mânăstire Jiana sa primească hramul “Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul”, devenind mânăstire de călugări, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Piatra de temelie a sfântului așezământ monahal, aflat în construcție, a fost pusă pe 27 mai 2009.

Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii oficiali ai Bisericii, prin înfiinţarea acestui aşezământ monahal, s-a construit un adevarat centru de spiritualitate şi de întărire a activităţii misionare, în zona de câmpie a Judeţului Mehedinţi.

În urmă cu 8 ani, aici era târnosit Paraclisul (biserica cea mică a mânăstirii), în acest an, 2021, aflată la stadiul de finalizare a picturii.

Când a primit târnosirea, în data de 27 mai 2013, Biserica Paraclis a Mânăstirii Jiana a fost aşezată sub ocrotirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. Astfel că, anual, în ziua de 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, Mânăstirea Jiana îmbrăcă din nou haine de sărbătoare.

Sfântul Paraclis a fost ridicat într-un singur an (mai 2012-mai 2013), de către actualul stareț al mănăstirii, Părintele Protosinghel Augustin (Dragomir).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.