Icoana Vilna a Maicii Domnului
Sărbătoarea de astăzi comemorează mutarea Icoanei Maicii Domnului, de la Moscova la Vilna (Vilnius), în Lituania. Această Icoană (de tip Hodighitria) a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca şi a fost adusă din Palestina la Constantinopol. Timp de mulţi ani a aparţinut familiei împăraţilor bizantini. Mai târziu, au trimis Icoana conducătorilor Galiţiei şi Chervonei Ruseşti.
După căderea Principatului Galiciei, Icoana a devenit proprietatea Marilor Principi ai Moscovei. Cu toate acestea, nu a rămas la Moscova foarte mult timp. În 1495, Marele Duce Ivan al III-lea (1462-1505), a binecuvântat-o pe fiica sa Elena cu această Icoană înainte de a o da în căsătorie Marelui Duce lituanian Alexandru. Astfel, Icoana a venit cu ea în capitala lituaniană Vilna, unde a rămâs până astăzi.
Potrivit unei alte istorisi, care este considerată a fi şi mai credibilă, această Icoană ar fi fost adusă la Moscova de Prinţesa Sofia Palaiologina în 1472 când s-a căsătorit cu Ivan al III-lea. Ambele istorisiri au mai departe în ele toate celelalte detalii.
Când a murit prinţesa Elena, sfânta Icoană a Maicii Domnului a fost aşezată deasupra mormântului ei din Catedrala Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
După ce relaţia dintre curţile din Moscova şi Lituania s-a întrerupt, Ivan cel Groaznic (1530-1584) a încercat să readucă în Moscova Icoana făcătoare de minuni, oferindu-i marelui duce Sigismund al II-lea al Lituaniei (1520-1572) cincizeci de prizonieri nobili lituanieni în schimb, dar Sigismund s-a opus cu tărie acestui lucru, deoarece toţi clericii, atât ortodocşii, cât şi uniaţii, nu doreau să piardă această comoară.
Icoana a rămas în Catedrala Maicii Domnului, până în secolul al XVIII-lea, ulterior fiind mutată în Biserica Sfântul Ioan Înaintemergătorul. Mai târziu, Icoana a fost mutată la Mănăstirea Preasfânta Treime, din Vilna, care se afla atunci în posesia uniaţilor, şi la Catedrala Maicii Domnului, când rănduia Dumnezeu.
Abia în 1839 Mănăstirea Preasfânta Treime şi Icoana Hodighitria au fost redate ortodocşilor. De atunci, Icoana Maicii Domnului s-a aflat acolo cu alte icoane locale şi a fost cinstită de toţi ortodocşii. Ea a înlocuit Icoana pierdută Ostro Bram (care se cinsteşte pe 26 decembrie şi pe 14 aprilie).
Icoana Hodighitria este pictată pe patru scânduri care au fost îmbinate. Unele dintre ele sunt din lemn de chiparos, iar altele din mesteacăn. A fost restaurată în 1864.
Într-o mănăstire de la marginea oraşului Vilna, există o altă icoană Vilna, care a apărut în 1341. Nu este diferită de Icoana Hodighitria. Este o descriere completă a Maicii Domnului, care stă pe o semilună, iar Sfinţii Îngeri ţin o coroană deasupra capului Acesteia. În unele variante ale acestei icoane, Maica Domnului stă pe nori, înconjurată de îngeri şi poartă coroană.
Icoana Vilna este cinstită şi pe 14 aprilie.