Publicat pe 09.05.2022

Icoana Tambov a Maicii Domnului

 

 

 

Analele din Tambov afirmă că Icoana de tip Kazan a Maicii lui Dumnezeu se afla în Catedrala “Schimbarea la Faţă” din Tambov încă din primii ani ai existenţei oraşului – lăcaş întemeiat în 1636 – fiind principalul Altar din regiunea Tambov.

 

Potrivit analelor, „La 6 decembrie 1695, în timpul privegherii de noapte din biserica de lemn a Catedralei, au izvorât lacrimi din ochii Maicii lui Dumnezeu, din Icoana Kazan”. Aceste lacrimi au fost atât de abundente, încât au umezit pânza de sub icoană şi analogul. Aceasta a fost prima minune a icoanei. Ieromonahul Gavriil, trezorierul reşedinţei episcopale, înregistra acest eveniment.

 

De atunci, mulţi care s-au rugat înaintea icoanei au început să primească vindecare, inclusiv Sfântul Pitirim, Episcopul de Tambov (+28 iulie 1698). Sfântul Pitirim a avut o perioadă dificilă, când a fost numit în acest Scaun. Caracterul moral al cetăţenilor era foarte scăzut şi a trebuit să se lupte să-i corecteze, în special pe cei care erau sosiţi recent. Prin urmare, el a aşezat două icoane la porţile principale ale oraşului: una a Răstignirii şi alta a Maicii Domnului “Kazan”. Este posibil să se fi întâmplat aceasta, la scurt timp după apariţia lacrimilor. Mulţi oameni au venit să se închine înaintea icoanei, cerând Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să le ajute.

 

Preoţilor de la Catedrala Mântuitorului li s-a permis să ducă icoana, din sfântul lăcaş, în casele personale ale celor bolnavi, astfel încât să se poată ruga pentru vindecarea lor. Potrivit unui istoric al secolului al XIX-lea, icoana „a vizitat multe case din oraş şi din afara oraşului, uscând lacrimile multor oameni nefericiţi” (Khitrov, G. – Descrierea istorică şi statistică a Eparhiei Tambov, Tambov, 1861).

 

La mijlocul secolului al XIX-lea, icoana a fost aşezată sub sticlă, într-o ramă sculptată din lemn, cu o ferecătură de argint şi suflată cu aur, împodobită cu pietre preţioase: turcoaz, ametist, diamante şi topaz. Catedrala Mântuitorului a fost închisă în anii 1930.

 

Întrucât Icoana este de tip Kazan, data cinstirii sale este 8 iulie, în biserica de deasupra a Catedralei aflându-se o altă Icoană Tambov, cunoscută şi sub numele de Utkinskaya (din Utkino) – o icoană de tip Hodighitria. Ziua de cinstire a acesteia este 16 aprilie.

 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.