Icoana Sviatogorsk a Maicii Domnului

Icoana Sviatogorsk a Maicii lui Dumnezeu provine din Mânăstirea Sviatogorsk, din provincia Pskov. În anul 1563, în timpul lui Ivan cel Groaznic, în împrejurimile Pskov-ului, o icoană de tip “Tandreţe” a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu i-a apărut înainte unui păstor în vârstă de cincisprezece ani numit Timotei, nu departe de Pârâul Lugoviţa. Această icoană a fost, după aceea, aşezată în Biserica parohială Voronicea, închinată Sfântului Gheorghe. O voce ieşită din icoană a spus că, după şase ani, harul lui Dumnezeu va străluci peste acel deal.

În 1569, aceluiaşi tânăr de pe Dealul Sinicea, i-a apărut înainte o Icoană de tip Hodighitria a Maicii lui Dumnezeu, aninată într-un pin. Timotei a petrecut patruzeci de zile în acel loc, în post şi rugăciune. Un glas minunat din icoană i-a poruncit că clerul şi poporul ar trebui să vină la Dealul Sinicea, cu Icoana “Tandreţe”, în vinerea de după Duminica Tuturor Sfinţilor.

Când procesiunea oamenilor din biserică a ajuns pe deal şi a început Slujba Paraclisului, o lumină a strălucit brusc, în timpul citirii Evangheliei. Aerul s-a umplut de mireasmă şi toată lumea a văzut în pin Icoana Hodighitria. Ambele icoane sfinte, Hodighitria şi Tandreţe, au fost aşezate în Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. La ele au avut loc multe semne şi vindecări minunate, despre care s-a scris Ţarului Ivan al IV-lea. Printr-un decret al său, pe Dealul Sinicea, numit din acel moment “Sviata” (“Sfânt”), a fost construit un paraclis, în care au fost mutate icoanele făcătoare de minuni. Dar, curând, la Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, având loc o procesiune cu icoanele spre Dealul Sfânt, noaptea, capela a ars pe neaşteptate. Focul a distrus totul în interior, dar sfintele odoare au rămas neatinse.

Pe acest loc sfânt s-a ridicat o biserică din piatră, în cinstea Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu Altarul chiar pe locul în care apăruse Icoana Hodighitria. Ambele icoane proslăvite au fost aşezate în partea de jos a iconostasului: Hodighitria în partea dreaptă (un paraclis s-a construit acolo în 1770), iar Tandreţe în stânga (un paraclis s-a construit acolo în 1776).

În acelaşi an, 1569, pe Dealul Sfânt a fost întemeiată Mânăstirea Adormirii Maicii Domnului – “Dealul Sfânt”.

În fiecare an, în prima vineri a Postului Sfinţilor Petru şi Pavel, icoanele sunt mutate în Catedrala Preasfintei Treimi, din oraşul Pskov. În următoarea duminică, se face o procesiune cu aceasta, între zidurile oraşului.

Cinstirea Icoanei Tandreţe a Maicii Domnului se face pe 19 martie şi în cea de-a noua zi de vineri după Paşti. Icoana de tip Hodighitria este cinstită pe 17 iulie şi la Sărbătoarea Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (1 octombrie).

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.