Icoana Rievsk a Maicii Domnului

Icoana Rievsk (Rjevsk, sau Okoveţk) a Maicii lui Dumnezeu este icoana Mânăstirii Rieveţ din Poltava. La 26 mai 1539, în ziua Pogorârii Duhului Sfânt (Rusalii), în Eparhia de Tver, în oraşul Virişensk situat într-o pădure virgină de pe malul Pârâului Virişna din regiunea Okoveţk, nu departe de oraşul Riev, la o răscruce a unor cărări ce duc către patru sate din apropiere, călugărul Ştefan a făcut o descoperire: prinsă de un pin, atârna o cruce mare de fier, iar pe un alt arbore, o veche icoană pictată, care Îi înfăţişa pe Maica lui Dumnezeu, cu Pruncul şi, de asemenea, pe Sfântul Nicolae făcătorul de minuni din Mira. Odată cu descoperirea Sfintei Cruci şi a Icoanei, o lumină nemaintâlnită a început să strălucească în acel loc, având loc vindecări – începând din Ziua Duhului Sfânt şi până la începutul Postului Sfinţilor Apostoli – în total, numărându-se 27 de însănătoşiri.

Călugărul Ştefan, însoţit de preotul din Rievsk, Grigorie Onisiforov, au mers la Moscova, cu rapoarte despre apariţia Sfintei Icoane şi a Crucii, cât şi despre vindecările săvârşite. Cel ce se afla în fruntea Bisericii Ruse de atunci, Mitropolitul Iosif al Moscovei (1539-1541), a adus mulţumiri Domnului şi, după verificarea acelor minuni, a acordat binecuvântarea de ridicare, acolo, a două biserici: una închinată Scoaterii Sfintei Cruci (1 august), şi cealaltă în cinstea Icoanei Maicii lui Dumnezeu Hodighitria, având în interior un mic paraclis închinat Sfântului Nicolae făcătorul de minuni. La târnosirea bisericilor, un preot şi un diacon au fost trimişi de la Moscova, împreună cu mai multe icoane, veşminte, cărţi, cu clopote, ca dar.

În ianuarie 1541, Icoana Rievsk a fost mutată solemn la Moscova, pentru târnosirea unei biserici în cinstea acesteia. După sfinţirea lăcaşului, Icoana şî Crucea au fost mutate în Catedrala Adormirea Maicii Domnului, unde au rămas până la 11 iulie. În această zi, Icoana Rievsk şi Crucea au fost readuse la locul apariţiei lor minunate. Mitropolitul, împreună cu toţi clericii din capitală şi cu tânărul Ţar Ivan Vasilievici, cu mirenii, au însoţit Icoana, de la Catedrala Adormirii Maicii Domnului, la Biserica Rievsk a Maicii lui Dumnezeu, unde a fost aşezată spre închinare o copie a acestei venerabile Icoane. În amintirea acestui eveniment, a fost înfiinţată Sărbătoarea Icoanei Rievsk a Maicii lui Dumnezeu.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.