Icoana “Prevestitoarea” (Călăuzitoarea), a Maicii Domnului

Icoana “Prevestitoarea” (Călăuzitoarea), a Maicii Domnului se află în Catoliconul (Catedrala) Mânăstirii Konstamonitou de pe Muntele Athos şi a devenit faimoasă în felul următor:

Pe 1 august 1020, în ajunul zilei de hram a mânăstirii (Mutarea Sfintelor Moaşte ale Întâiului Mucenic Ştefan, de la Ierusalim la Constantinopol), Părintele Eclesiarh Agaton (Zaharia, în schimă) era covârşit de o mare durere. Sărbătoarea Sfântului Altar al mânăstirii se apropia, iar rezervele sale erau atât de epuizate, încât nu avea suficient ulei pentru a aprinde candelele bisericii pentru slujbă.

În noaptea aceea, Părintele Agaton s-a rugat înaintea Icoanei Maicii lui Dumnezeu, cu lacrimi. Cu mare durere, el i-a cerut să ajute mânăstirea, care ajunsese în sărăcie. Aşezându-se înaintea icoanei, a adormit, în scurt timp. Într-un vis, a auzit o voce venită din Icoana Sfântă, spunându-i să nu se întristeze, pentru că vasele bisericeşti erau pline de ulei, iar cămările aveau tot ceea ce era necesar pentru ca traiul în mânăstire să continue.

Când Părintele Agaton s-a trezit, s-a întrebat dacă ceea ce i se spusese în vis era adevărat. S-a grăbit la vasele în care era depozitat uleiul, fiind copleşit când a văzut că erau pline până la gură. Imediat, a mărturisit viziunea sa, stareţului Ilarion, al Mânăstirii Konstamonitou, şi tuturor fraţilor.

Toată lumea s-a dus să inspecteze cămările, descoperind că toate bunurile necesare erau din abundenţă. Ei s-au bucurat că, în mod neaşteptat, au putut aprinde candelele bisericii, pentru slujbă. În frunte cu stareţul Ilarion, au săvârşit Vecernia şi au cântat laude Reginei Cerului, pentru minunea pe care o făcuse.

După acest eveniment, icoana făcătoare de minuni a Maicii lui Dumnezeu, înaintea căreia Părintele Agaton se rugase, a ajuns cunoscută sub numele de “Prevestitoarea”. Acum ea este aşezată în Catedrala mânăstirii, pe zid, în partea dreaptă. De când a avut loc această minune, o candelă cu ulei “nestinsă” se află înaintea icoanei.

În cartea Bogomater (o relatare a vieţii pământeşti a Maicii lui Dumnezeu şi a icoanelor sale făcătoare de minuni), Evghenie Poselianin (+ 13 februarie 1931) afirmă că există alte două icoane ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pe Sfântul Munte, cărora li se mai spune, de asemenea, “Călăuzitoarea” – Icoana “Paramythia” sau “Mângâietoarea” din Mânăstirea Vatoped (21 ianuarie) şi Icoana Zografu “A Acatistului” (10 octombrie).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.