ICOANA PEŞTERILOR DIN YAROSLAVL a Maicii lui Dumnezeu

ICOANA PEŞTERILOR DIN YAROSLAVL a Maicii lui Dumnezeu

Alexandra Dmitrievna Dobicichina, care provenea dintr-o familie de clasă mijlocie din Yaroslavl, era chinuită teribil de suferinţe duhovniceşti şi fizice, de şaptesprezece ani. În 1823, într-o viziune, i s-a arătat o biserică, în care se afla o icoană a Maicii lui Dumnezeu. Făcând rugăciuni către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ea a cerut să scape de aceste suferinţe. Atunci, o voce misterioasă i-a spus să caute icoana din acea biserică, pentru că acolo va fi vindecată.

La 1 mai 1823, Alexandra a reuşit să găsească biserica, lângă reşedinţa Episcopului de Yaroslavl. Biserica era foarte veche şi era închinată Sărbătorii Scoaterii Lemnului Sfintei Cruci dătătoare de viaţă a Domnului (1 august). Recunoscând biserica – aceasta fiind cea apărută în viziune – Alexandra a intrat, privind împrejur. Dintr-o dată, s-a trezit înaintea unei icoane a Maicii lui Dumnezeu pictată pe perete, aceeaşi care i se arătase în vedenie. Stăpânită de spaimă, a căzut la podea, cu spasme teribile, răpusă de dureri. Când i-au trecut, Alexandra s-a ridicat şi s-a rugat cu ardoare înaintea icoanei sfinte. În timp ce se ruga, a început să simtă uşurarea de chinuri. A doua zi, se simţea perfect.

Din acel moment, au avut loc multe vindecări minunate înaintea acestei icoane, pentru cei care se roagă la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cu credinţă şi cuviincioşie.

Icoana Peşterilor din Yaroslavl a Maicii lui Dumnezeu O descrie pe Preasfânta Fecioară stând pe Tron, împreună cu Pruncul Divin, alături aflându-se Sfinţii Antonie şi Teodosie, făcătorii de minuni ai Peşterilor Kievului (2 septembrie). Doi îngeri se află în spatele Tronului, de ambele părţi.

Mai există alte două Icoane din Yaroslavl: Prima este renumita Icoană Yaroslavl (8 iunie), care este de tip Eleusa (Tandreţe) şi datează din secolul al XIII-lea. A doua este Icoana Yaroslavl-Kazan, care a fost descoperită pe 8 iulie 1588.

ICOANA PEŞTERILOR DIN YAROSLAVL a Maicii lui Dumnezeu este cinstită pe 14 mai.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.