Publicat pe 22.05.2021

Icoana Maicii lui Dumnezeu “Tu eşti viţa” (în georgiană, Shen Khar Venakhi)

 

 

 

Numele acestei icoane este derivat dintr-un imn închinat Maicii lui Dumnezeu, compus de Sfântul Damian (regele Dimitrie I, înaintea tunderii sale în monahism): “Eşti viţa nou-roditoare…”

 

Descrieri similare pot fi găsite în alte texte liturgice, cum ar fi Theotokion-ul celui de Al Treilea Ceas (glas 6): “Tu eşti viţa cea adevărată, care ai odrăslit Rodul vieţii; Ţie ne rugăm: Roagă-te Stăpână cu Sfinţii Apostoli, să miluiască sufletele noastre”. Şi în Acatistul Icoaneo Rădăcinii din Kursk a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (27 noiembrie), Icos 4: “Bucură-te, vie roditoare care stinge setea din toate, cu vinul iertării”.

 

Preasfânta Fecioară Maria este descrisă ţinând Dumnezeiescul Prunc pe braţul stâng, cu mâna stângă pe cap. În mâna dreaptă, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ţine un ciorchine de struguri. Atât Sfântul Damian, cât şi icoana, sunt cinstiţi pe 23 mai.

 

Această Icoană făcătoare de minuni este, de asemenea, cinstită pe 1 ianuarie, la Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, pentru că în acea zi, prin Icoana Maicii lui Dumnezeu “Tu eşti viţa” (Shen Khar Venakhi), Sfânta Născătoare de Dumnezeu vindeca un om necredincios, de o boală grea. După ce a fost vindecat, acela a venit la credinţă. Mai târziu, Icoana a izvorât mir şi s-a săvârşit mulţime de vindecări.

 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.