Icoana Maicii lui Dumnezeu “Kasperov”

Icoana Kasperov a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost adusă la Cherson, din Transilvania, de către un sârb, la sfârşitul secolului al XVI-lea. Lăsată din tată în fiu, icoana a ajuns la o oarecare doamnă Kasperova din Cherson, în 1809.

Într-o noapte, în februarie 1840, aceasta se ruga, căutând mângâiere în multele ei necazuri. Privind către Icoana Preasfintei Fecioare, ea a observat că trăsăturile icoanei, întunecate de vechime, au devenit brusc luminoase. Curând, icoana a fost slăvită prin multe minuni, iar oamenii au considerat-o făcătoare de minuni.

În timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), icoana a fost purtată în procesiune prin oraşul Odessa, care a fost asediat de forţele inamice. În Vinerea Mare şi Sfântă, oraşul a fost eliberat. Din acel moment, un Acatist a fost slujit înaintea icoanei, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului, din Odessa, în fiecare vineri.

Icoana este pictată cu vopseluri în ulei, pe o pânză montată pe lemn. Maica lui Dumnezeu Îl ţine pe Fiul său pe braţul stâng. Pruncul ţine un pergament. Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie) apare într-o parte a icoanei, iar Sfânta Tatiana (12 ianuarie), în cealaltă parte. Aceştia erau, probabil, Sfinţii protectori ai proprietarilor originali ai icoanei.

Icoana Kasperov este cinstită, de asemenea, pe 1 octombrie, 29 iunie şi în Miercurea Luminată. 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, traducere Lăcaşuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.