Icoana Mahairotisa a Maicii Domnului – 18 octombrie

Icoana Mahairotisa este o icoană făcătoare de minuni a Maicii lui Dumnezeu, din Sfânta Mânăstire Machaira din Cipru. Această icoană este legată, din punct de vedere istoric şi spiritual, de mânăstire, care poartă acest nume provenind chiar de la icoană.

Această icoană este considerată a fi una dintre cele 70 de icoane ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pictate de Sfântul Luca, iar la un moment dat s-a aflat lângă racla cu veşmântul şi acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în Biserica Maicii lui Dumnezeu, din Vlaherne (cu cinstire pe 2 iulie şi 31 august). Acest lucru este întărit de inscripţia “Hagiosoritissa” de pe icoană, care a fost ulterior schimbată în “Machairotissa”, de la cuvântul grecesc machairi, “pumnal”.

Conform tradiţiei orale, un ascet a dus Icoana Hagiosoritissa în Cipru, din Constantinopol, în perioada iconoclastă (de luptă împotriva icoanelor: 716 – 843) şi s-a stabilit într-o peşteră, în locul unde se află astăzi mânăstirea. După ce ascetul s-a mutat la Domnul, icoana a fost uitată şi intrarea în peşteră a fost sigilată până în secolul al XII-lea, când Preasfânta Născătoare de Dumnezeu le-a dăruit un pumnal Sfinţilor Neofit şi Ignatie (cu cinstire pe 13 decembrie), pentru a putea curăţa tufişurile şi a găsi icoama. Când Sfântul Neofit s-a mutat la Domnul, un alt călugăr bătrân, Părintele Procopie, s-a alăturat lui Ignatie.

Obştea crescuse prea mare, aşa încât aceşti doi părinţi au decis să construiască o mânăstire care să se conducă după rânduiala de obşte urmată de marile centre monahale ale timpului. Sfânta Mânăstire Regală şi Stavropighie “Panagia Machairotissa” se află la capătul estic al Muntelui Troodos, lângă vârful Kionia, la o altitudine de 870 de metri. Este construită pe un frumos munte îmbrăcat în pini, unde se află şi torentul Pediaios. Se numeşte Biserică Regală, întrucât a fost construită cu susţinere regală, şi, de asemenea, Stavropighie Patriarhală, pentru că Patriarhul a însemnat cu cruce partea laterală a lăcaşului, intrând de atunci mai dregabă sub omoforul Patriarhului Bisericii, decât a Episcopului local.

Soborul Icoanei Mahairotisa este cinstit pe 18 octombrie, la Sărbătoarea Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, cel care, conform tradiţiei, a pictat Icoana Mahairotisa. Icoana mai este, de asemenea, cinstită în mod special pe 21 noiembrie, la Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.