Icoana Macariev a Maicii lui Dumnezeu

Icoana Macariev “Călăuzitoarea” a Maicii lui Dumnezeu a apărut, pe vremea domniei Prinţului Vasile cel Întunecat (1425-1462), înaintea Sfântul Macarie făcătorul de minuni, care se nevoie ca ascet pe malurile pustii ale Râului Unja.

Pe 17 septembrie 1442, la cel de-al treilea ceas al dimineţii, pe când Sfântul Macarie îşi încheia obişnuita Rugăciune Acatist, de dimineaţă, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, chilia lui s-a luminat brusc cu o lumină necunoscută. Călugărul s-a tulburat în duh, începând să se roage cu şi mai multă ardoare.

Dincolo de zidurile chilie, a auzit refrenul angelic: “Bucură-te, cea plină de har, Maică Fecioară!”. Cu frică şi uimire, călugărul a ieşit din chilie şi, la orizont, spre nord-vest, a văzut icoana Maicii lui Dumnezeu, înconjurată de o lumină strălucitoare.

Icoana se apropia de chilia ascetului. Cu bucurie, tremurând, călugărul a căzut la pământ şi a strigat: “Bucură-te, Maica lui Dumnezeu! Bucură-te, izvor neîndestulat care izvorăşte mântuire întregii lumi şi apără şi mijloceşte pentru întregul ţinut al Galiciei!”.

A luat, cu evlavie, icoana şi a aşezat-o în chilie, astfel încât ea avea să capete şi numele de “Icoana Chiliei”. După aceea, ucenicii călugărului i-au dat titlul “Macariev” (“A lui Macarie”). Pe locul apariţiei Sfintei Icoane, a fost întemeiată o mânăstire şi a fost numită, şi ea, Macariev. Au fost realizate copii ale Icoanei Macariev a Maicii lui Dumnezeu, care au devenit şi ele renumite, precum originalul.

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.