Icoana Kostroma a Maicii lui Dumnezeu

Icoana Smolensk-Kostroma Hodighitria a Maicii lui Dumnezeu a fost pictată în 1672, pe peretele turnului de sud-vest al Mânăstirii Kostroma închinată Botezului Domnului, de către o echipă a iconografilor conduși de celebrii pictori Gurie Nichitin și Sila Savin, care la acea vreme lucrau la pictura Catedralei Bogoiavlenschi.

Cu o sută de ani mai târziu, în 1779, a izbucnit un incendiu devastator în Kostroma, în care jumătate din clădirile orașului au fost distruse. Întreaga Mânăstire Bogoiavlenschi, bisericile și zidurile cetății au fost învăluite în flăcări, însă cu toate acestea, apărată de puterea minunată a lui Dumnezeu, Icoana Smolensk de pe zid a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a rămas complet nevătămată.

În 1824-25, datorită eforturilor Sfântului Macarie (Gluharev), luminătorul Altai-ului și unul dintre misionarii și cercetătorii de excepție ruși ai secolului al XIX-lea, mânăstirea cu Icoana Maicii lui Dumnezeu din ea a fost reconstruită, cu o biserică închinată Icoanei Smolensk a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În 1847, un incendiu teribil a izbucnit din nou în Kostroma. Flăcările nemiloase au distrus podoaba interioară a Bisericii Smolensk, dar cu toate acestea, ca şi în 1779, Icoana Smolensk a Maicii lui Dumnezeu a rămas din nou nevătămată. Vestea acestei minuni s-a răspândit instantaneu în Kostroma și, potrivit unui contemporan, „Mari mulțimi de oameni care stăteau lângă Biserica Smolensk, cu credință și evlavie, au căzut înaintea acestui chip al Maicii lui Dumnezeu, cerându-i mijlocire și salvarea orașului care ardea”. Prin eforturile rezidenților evlavioşi din Kostroma, Icoana de pe perete Smolensk a Maicii lui Dumnezeu a fost acoperită cu o placă prețioasă de argint. Timp de mai mulți ani oamenii au împodobit-o, nu numai pentru faptul că scăpase din două incendii, ci și pentru numeroasele minuni manifestate prin ea, prin puterea harului lui Dumnezeu.

În 1920, în ciuda rezistenței susţinute a credincioșilor, Biserica Smolensk, în urma desființării Mânăstirii Bogoiavlenschi din Kostroma, a fost închisă. Toate bunurile bisericii și, odată cu acestea, placarea prețioasă a Icoanei Smolensk a Maicii lui Dumnezeu, au fost confiscate de Comisia Locală pentru Confiscarea Obiectelor de Valoare ale Bisericii. În 1990, Biserica Smolensk, în care funcţionaseră diverse instituții timp de mai mulți ani, a fost returnată Bisericii și Mânăstirii Bogoiavlenschi acum în refacere. Icoana Smolensk-Kostroma a Maicii lui Dumnezeu, cândva salvată din flăcările incendiilor devastatoare, s-a dovedit a fi grav deteriorată – aproape doar contururile mai rămăseseră. Restauratorii au tras concluzii dezamăgitoare: imaginea Maicii lui Dumnezeu era complet pierdută, iar Icoana trebuia repictată. Cu toate acestea, s-a întâmplat o minune – unul dintre membrii Comisiei de experți a luat vată din bumbac și puţin alcool și a făcut o pată de testare. Deodată, pe locul petei a apărut ochiul Preasfintei Fecioare, apoi şi celălalt. A avut loc o reînnoire minunată a Icoanei – imaginea care dispăruse pentru totdeauna fiind restaurată. Restauratorii cu experiență au fost uimiți de această minune: nu mai văzuseră niciodată așa ceva, în 50 de ani de activitate. La 3 noiembrie 2004, o nouă placare prețioasă a fost sfinţită pentru Icoana Smolensk-Kostroma a Maicii lui Dumnezeu.

Icoana Kostroma este cinstită pe 28 iulie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.