Icoana Kazan-Iaroslav a Maicii lui Dumnezeu

Icoana Kazan-Iaroslav a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost găsită în anul 1588, de un bărbat pe nume Gherasim, care călătorise la Kazan pentru a se ruga înaintea vestitei icoane, pentru că mâna dreaptă i se ologise. Maica lui Dumnezeu i-a apărut înainte, poruncindu-i să meargă într-un anumit loc, apoi să-I ia icoana şi să o aducă în oraşul Romanov, unde să o aşeze într-o biserică. După ce bărbatul a urmat aceste îndemnuri întru totul, mâna lui a fost vindecată.

Sfânta Icoană Kazan a rămas la Romanov timp de douăzeci şi unu de ani, iar la 9 martie 1609 oraşul a intrat sub atacul forţelor polono-lituaniene. Un ofiţer lituanian a furat icoana din Catedrala Kazan, din Romanov. Când s-a aflat că Sfânta Icoană a fost găsită în casa ofiţerului, cetăţenii din Iaroslav l-au rugat să o lase oraşului. El a spus că va face acest lucru, dacă i se va plăti o sumă considerabilă de bani. Multă vreme ofiţerul a respins ofertele lor, dar apoi, dintr-o dată, pe 18 martie, a dus-o unuia dintre cei mai de vază cetăţeni ai lui Iaroslavului – Vasile Litkin. Icoana a fost mutată solemn în Biserica parohială de ţară a Icoanei „Lauda Fecioarei” (cu hram în a cincea sâmbătă a Postului Mare). Când trupele polono-lituaniene au atacat Tver-ul, în acel an, Sfânta Icoană a fost dusă în oraş, la Biserica Naşterea Domnului de pe malul Volgăi. Atunci, Maica lui Dumnezeu a apărut de două ori înaintea diaconului Eleazar, poruncindu-i să construiască o nouă biserică pentru adăpostirea Icoanei.

Locuitorii Iaroslav-ului au aşezat Icoana făcătoare de minuni Kazan în acea biserică şi, astfel, s-au săvârşit multe minuni. De asemenea, au lucrat cu ardoare la înălţarea unei mânăstiri de maici, pentru şaptezeci şi două de surori, a căror mânăstire fusese distrusă de armata polono-lituaniană.

În 1610, locuitorii Romanov-ului au cerut Ţarului Vasile al IV-lea Şuisky să permită ca Icoana să fie luată din Iaroslav şi să fie returnată Romanov-ului. Apoi, noi vindecări au avut loc înaintea Icoanei, în aceeaşi zi. Călugăriţa Anisia, care nu putea să-şi mişte mâinile şi nici picioarele, s-a refăcut, iar un bărbat pe nume Constantin a fost scăpat de nebunia lui. Având în vedere aceste minuni, cetăţenii din Iaroslav, la rândul lor, au cerut Ţarului să lase Icoana să rămână în Iaroslav. De la Moscova se primise o solicitare de informaţii detaliate despre icoana, iar Ţarul a decis ca Icoana să rămână la Iaroslav. Cu toate acestea, oamenii din Iaroslav au primit ordin să facă o copie exactă a Icoanei şi să o ferece cu o ferecătură asemenea celei de pe Icoana făcătoare de minuni, apoi să trimită, copia, Romanov-ului. Toate acestea au fost împlinite.
În 1611, copia a fost dusă la Romanov şi a fost aşezată în Biserica Icoanei Kazan, unde se aflase odată Icoana făcătoare de minuni. În fiecare an, Icoana iniţială, făcătoare de minuni, este adusă în oraşul Romanov, în mare ceremonie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.