publicat în: Icoane

Icoana Kazan a Maicii lui Dumnezeu şi eliberarea Rusiei de sub polonezi – 22 octombrie

Cinstirea eliberării Moscovei de sub polonezi de către Icoana Kazan a fost înfiinţată drept recunoştinţă pentru eliberarea nu doar a Moscovei, ci şi a întregii Rusii, în vreema incursiunii poloneze în anul 1612. Sfârşitul celui de-al şaisprezecelea secol şi începutul secolului al XVII-lea sunt cunoscute la ruşi drept “Vremea Necazurilor”. Ţara a suferit în urma atacurilor armatei poloneze, care a batjocorit credinţa ortodoxă, jefuind şi arzând bisericile, oraşe şi sate. Prin înşelare, s-a reuşit cucerirea Moscovei. Ca răspuns la apelul Patriarhului Ermoghen (cinstit pe 12 mai), poporul rus s-a ridicat în apărarea terenului său natal. Din Kazan, a fost trimisă Icoana făcătoare de minuni a Maicii lui Dumnezeu, înaintea armatei conduse de Prinţul Dimitrie Pojarschi.

Sfântul Dimitrie al Rostovului (cinstit pe 21 septembrie), în discursul său la ziua apariţiei Icoanei Maicii lui Dumnezeu în Kazan (cinstită pe 8 iulie), spunea:

“Maica lui Dumnezeu mântuieşte din nenorocire şi dureri, nu numai pe cei drepţi, ci şi pe cei păcătoşi; dar pe care anume păcătoşi? Pe cei care se întorc la Tatăl Ceresc, precum fiul risipitor, care se pocăiesc şi îşi bat pieptul lor, precum Vameşul, plângând la picioarele lui Hristos, precum femeia păcătoasă care Îi spăla picioarele cu lacrimile ei şi se mărturisea Lui, precum tâlharul de pe cruce. Pe astfel de păcătoşi Preacurata Maică a lui Dumnezeu îi ascultă şi se grăbeşte să-i ajute, ferindu-i de mari nenorociri şi de jale”.

Cunoscând că suferea nenorociri pentru păcatele sale, întreaga naţiune şi armata au respectat un post de trei zile. Cu rugăciune, s-au întors către Domnul şi către Preacurata Maică, după ajutor. Rugăciunea le-a fost auzită. Sfântul Serghie de Radonej a apărut înaintea Sfântului Arsenie (mai târziu devenit Episcop de Suzdal) şi i-a spus că dacă vrea ca Moscova să fie mântuită, oamenii trebuie să se roage la Preacurata Fecioară.

Încurajată de veste, armata rusească, pe 22 octombrie 1612, elibera Moscova de uzurpatorii polonezi. O sărbătoare în cinstea Icoanei Kazan a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost înfiinţată în anul 1649. Chiar şi în zilele noastre, această Icoană are parte de o evlavie deosebită din partea poporului ortodox rus.

Icoana Kazan mai este, de asemenea, cinstită, pe 8 iulie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /