Aflată în Catedrala Sfântul Arhanghel Mihail, în Sitka, în Alaska, este una dintre cele mai venerate icoane din America de Nord: Maica lui Dumnezeu din Sitka.
Această icoană a fost atribuită unui celebru iconar, Vladimir Luchici Borovikovsky (1758-1826), un protejat al împărătesei Ecaterina a II-a, care a fost instruit la Academia de Arte din Sankt Petersburg, în Rusia. Pe lângă faptul că a fost un mare pictor portretist, Borovikovsky a pictat şi multe dintre icoanele Catedralei “Icoana Kazan” din Sankt Petersburg.
Pictată în stilul Icoanei Kazan a Maicii Domnului, pe pânză, Icoana Sitka a Maicii lui Dumnezeu este ferecată într-un mod excepţional de frumos şi detaliat, în argint – atât Maica Domnuluim cât şi Pruncul Hristos – Dumnezeu-Tatăl binecuvântând de sus.
Catedrala a primit icoana, ca dar din partea lucrătorilor unei companii ruso-americane, în 1850, la doi ani de la finalizarea catedralei. Deşi aveau salarii scăzute, aceşti bărbaţi şi-au adus cu generozitate contribuţia la biserică.
De-a lungul anilor, au fost atribuite numeroase minuni Icoanei Sitka a Maicii lui Dumnezeu. Se crede că privirea ochilor Maicii Domnului duce la refacarea sănătăţii celor ce se roagă înaintea icoanei.
Datorită privirii pline de pace a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, icoana a fost descrisă drept „perlă a artei ecleziastice ruseşti, de o inefabilă gentileţe, puritate şi armonie…” şi fiind „…cel mai frumos chip al Maicii lui Dumnezeu, cu Dumnezeiescul Prunc în braţele sale,fiind atât de delicat şi de artistic, încât cu cât mai mult îl priveşti, cu atât este mai greu să-ţi muţi privirea de la el”.
Iniţial parte a iconostasului principal al Catedralei Sfântului Arhanghel Mihail din Sitka – Alaska, Icoana se află aşezată acum, permanent, în partea stângă îndepărtată iconostasului, într-un loc special de cinstire. Sărbătorirea ei are loc anual în data de 8 iulie.
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/