Icoana din Cipru a Maicii lui Dumnezeu

Icoana din Cipru a Maicii lui Dumnezeu aparţine tipului Panahrana. În această icoană, Maica lui Dumnezeu este înfăţişată stând pe un Tron, cu Dumnezeiescul Prunc în braţe. De o parte şi de alta a Maicii Domnului se află câte un înger.

Modelul original al acestei icoane sfinte s-a arătat în anul 392, pe Insula Cipru, la mormântul Dreptului Lazăr, prietenul lui Hristos (17 octombrie), păstrându-se acolo într-o mânăstire. Copii renumite ale Icoanei din Cipru se află la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Moscova, cât şi în Biserica Nicolo-Golutvin din satul Stromin, din Eparhia Moscovei (cinstite în Duminica Ortodoxiei).

În timpul săptămânii Triumfului Ortodoxiei, sinaxarul grec conţine o relatare despre o icoană, identificată ca fiind Icoana din Cipru. Pe Insula Cipru, un oarecare arab trecea pe lângă o biserică închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Pentru a-şi afişa ura faţă de creştinism, bărbatul a tras cu o săgeată în Icoana Maicii lui Dumnezeu care atârna de poartă. Săgeata a lovit genunchiul Fecioarei, din care a început să curgă sânge. Temându-se, arabul şi-a mânat calul şi s-a îndreptat spre casă, dar a căzut mort înainte de a putea ajunge acolo. În acest fel a fost pedepsit, pentru impietatea lui.

Alte zile, decât 9 iulie, în care se cinsteşte Icoana din Cipru, sunt Sărbătoarea Duhului Sfânt şi 20 aprilie. Unele copii ale Icoanei din Cipru poartă şi alte nume, cum ar fi „Curăţitoarea”, „Cuţitul” şi „Şoimul”.

Icoana din Cipru numită „Şoimul” a căpătat acest nume, datorită modului în care a fost descoperită. Într-o zi, conducătorul creştin din Cipru se afla la vânătoare cu şoimul său. Şoimul se încurcase într-un hăţiş, în timp ce se năpustise asupra altei păsări, iar conducătorul a ordonat tăierea desişului, astfel încât şoimul să poată fi salvat. Slujitorii săi au salvat şoimul şi au descoperit, de asemenea, o Icoană a Maicii lui Dumnezeu, în desiş. Ulterior, conducătorul a construit o mânăstire pe acel loc.

Icoana din Cipru „Curăţitoarea” se află într-o altă mânăstire din Cipru, fiind renumită pentru vindecarea multor persoane cu boli ale ochilor.

Icoana „Stromin” din Cipru a devenit cunoscută în 1841. O fată de optsprezece ani din Stromin, un sat nu departe de Moscova, era aproape de moarte, din cauza unei boli. Într-un vis, a văzut Icoana din Cipru stând deasupra intrării în biserică, iar o voce venea dinspre icoană: „Du-mă în casa ta şi fă-l pe preot să slujească un Paraclis, cu binecuvântarea apei, şi vei fi vindecată”.

Fata bolnavă a fost dusă la biserică, iar mai pe urmă avea să identifice icoana, după lungi căutări. Fata a ascultat porunca Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar după Paraclis s-a simţit în putere, încât a dus icoana, înapoi, la biserică, ea însăşi. La scurt timp după aceea, a fost vindecată complet. Icoana „Stromin” din Cipru a continuat să săvârşească minuni de vindecare, pe care parohul Bisericii le-a raportat Sfântului Mitropolit Filaret al Moscovei (19 noiembrie).

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.