Icoana Ciukloma a Maicii lui Dumnezeu, din Galih

Icoana Ciukloma a Maicii lui Dumnezeu, din Galih, a apărut în anul 1350, înaintea Sfântului Avramie din Galih, ajuns în acel loc, din nord, pentru nevoinţă ascetică, cu binecuvântarea Sfântului Serghie de Radonej. Pe ţărmurile sălbatice ale Lacului Galih, în apropierea unui munte întins, ascuns în pădurea deasă, acesta se aşezase la rugăciune către Maica lui Dumnezeu, cerând binecuvântarea Ei în nevoinţele sale. După ce şi-a terminat rugăciunea, Sfântul s-a aşezat să se odihnească şi, brusc, o lumină strălucitoare a venit dinspre muntele din apropiere, şi a auzit o voce: “Avramie, vino pe munte, unde se află o icoană a Maicii Mele”.

Călugărul a urcat pe muntele în care strălucea lumina şi, într-adevăr, a găsit o Icoană a Maicii lui Dumnezeu cu Pruncul, într-un copac. Cu credinţă şi mulţumire faţă de Dumnezeu, Sfântul ascet a luat icoana care i se descoperise şi, întărit prin rugăciuni către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, a construit un paraclis în acel loc, în care a aşezat icoana.

După un anumit timp, Prinţul de Galih, Dimitrie Feodorovici, a aflat despre călătoria bătrânului şi i-a cerut să aducă icoana. Sfântul Avramie a traversat Lacul Galih într-o barcă şi, însoţit de clerici şi de mulţime de oameni, a dus icoana făcătoare de minuni, în Catedrala oraşului Galih.

În acea zi, mulţi bolnavi s-au vindecat înaintea acestei icoane. Când Sfântul Avramie i-a povestit despre apariţia icoanei, Prinţul i-a dăruit bani pentru ridicarea unei mânăstiri. Curând, o biserică a fost zidită în cinstea Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în jurul căreia o mânăstire s-a întemeiat. Sfântul Avramie a pus bazele mai multor mânăstiri, ultima fiind înfiinţată nu departe de oraşul Ciukloma, de unde şi numele acesteia, ascetul fiind numit “din Ciukloma”, iar icoana făcătoare de minuni devenind cunoscută sub numele de Icoana Ciukloma, din Galih.

Icoana este cinstită pe 20 iulie şi, de asemenea, pe 28 mai, 4 iulie şi 15 august.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.