Publicat pe 30.05.2022

Icoana Cirsk-Pskov a Maicii lui Dumnezeu

 

 

 

În secolul al XV-lea, pe teritoriul Principatului Pskov exista un oarecare sat numit Cirsk, sau Cersk, unde, în Biserica Naşterii lui Hristos, se afla o Icoană de tip Hodighitria a Maicii Domnului. În 1420, în timpul domniei Ţarului Vasile I al Moscovei, pe când Arhiepiscopul Simeon ocupa Scaunul de Novgorod şi Pskov, un mare dezastru a izbucnit în regiunea Pskov – ciuma. Oamenii erau deznădăjduiţi şi căutau mângâiere, rugându-se lui Dumnezeu şi Împărătesei Cerului, pentru ajutor.

 

Pe 16 iulie 1420, ca o mângâierer pentru credincioşi şi o încurajare a celor slabi, un semn mare avea loc în Biserica Naşterii lui Hristos, în Cirsk: pe Icoană, curgeau lacrimi din ochii Maicii lui Dumnezeu. Vestea minunii s-a răspândit rapid printre locuitorii acelei regiuni şi ei au început să se adune în număr mare, pentru a se închina înaintea Icoanei minunate.

 

Curând, Prinţul Teodor al Pskov-ului a fost informat despre acest lucru, aşa încât a trimis preoţi la Cirsk, împreună cu mulţi nobili şi credincioşi, cu poruncă de a lua această Icoană şi de a o duce în Pskov. Cu cinste şi evlavie, ei au ascultat porunca Prinţului lor. În Pskov, când a aflat că Sfânta Icoană se apropia de oraş, Prinţul Teodor a ieşit să o întâmpine, cu toţi clericii şi oamenii.

 

Acest moment al întâmpinării a fost marcat de o nouă minune: lacrimile au început să curgă din nou din ochii Maicii lui Dumnezeu, chiar mai tare decât înainte – fapt la care au fost martori toţi cei prezenţi. Oamenii, cu cutremur, la vederea ei au căzut la pământ, în lacrimi strigând: „Doamne, să ai milă! O, Preasfântă Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, nu ne lepăda pe noi păcătoşii şi nevrednicii tăi robi, ci mântuieşte-ne!”.

 

Procesiunea s-a oprit, iar preoţii care purtau icoana au slujit un Paraclis de mulţumire. Această Icoană făcătoare de minuni a fost dusă în oraşul Pskov, fiind aşezată în Catedrala Preasfintei şi Dătătoarei de Viaţă Treimi, unde a rămas până în ziua de azi. În fiecare an, la sărbătoarea de la Înjumătăţirea Cincizecimii, Icoana este luată din Catedrala Preasfintei Treimi şi purtată în jurul oraşului.

 

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca şi Sfântul Teodosie din Peşterile Kievului apar reprezentaţi pe reversul Icoanei.

 

/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Printre Duhovnicii noștri
    Traduceri noi in Limba Română
      File de Letopiseț
        Dintre Meșteșuguri
          Sfaturi de folos
            Vă anunţăm noutăţile

            Parteneri

             

            Lăcașuri Ortodoxe
            Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
            Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.