Icoana Acatist a Maicii lui Dumnezeu, din Mânăstirea Zografu – 10 octombrie

În secolul al XIII-lea, a existat un oarecare bătrân care îşî petrecuse viaţa în lupte ascetice, pe Muntele Athos. El avea evlaviosul obicei de a citi Imnul Acatist, înaintea Icoanei Maicii lui Dumnezeu, în fiecare zi.

Într-o zi, în timp ce citea Acatistul şi repeta în tăcere cuvântul “Bucură-te”, bătrânul a auzit brusc o voce venind din icoană: “Bucură-te şi tu, bătrânul lui Dumnezeu!”.

Ascetul a tremurat îngrozit, dar vocea a continuat: “Nu te teme, ci mergi la mânăstire cât mai curând posibil şi anunţă-i pe fraţi şi pe egumen că mânăstirea este în pericol, duşmanii fiind deja aproape. Să se întărească în răbdare, să se ascundă până când ispita trece; iar pe cei ce caută încununarea, lasă-i să rămână”.

Bătrânul a părăsit pe loc chilia şi s-a grăbit către mânăstire. De îndată ce a intrat pe poartă, ochii lui au văzut chiar icoana din chilie, înaintea căreia tocmai citea Acatistul. O putere nevăzută şi minunată o adusese acolo, din chilia ascetului.

Bătrânul a căzut înaintea icoanei, cu rugăciune arzătoare şi apoi, cu icoana în mâinile sale, a mers la egumen. Obştea, auzind despre pericolul ce se apropia, a devenit foarte îngrijorată. Călugării mai slabi s-au grăbit să se ascundă în munţi, în timp ce douăzeci şi şase de călugări curajoşi, inclusiv egumenul, au rămas în mânăstire. Bătrânul care a avut revelaţia cerească a rămas, de asemenea, cu ei, pentru a-i putea mângâia în ceea ce avea să urmeze.

Nu a durat mult până când duşmanii să ajungă la mânăstire. Aceştia erau latini care, în acea vreme, încercau să-i convertească pe creştinii ortodocşi, la catolicism. Sosind în mânăstire şi apropiindu-se de turnul în care călugării erau încuiaţi, au încercat să-i convingă să renunţe la Ortodoxie. Muncindu-se să-i convingă să-l recunoască pe Papă drept şef al Bisericii Universale, latinii le-au promis campionilor Ortodoxiei tot felul de favoruri şi recompense financiare. Dar aceşti fii credincioşi ai Bisericii Ortodoxe au rămas dârzi.

Apoi, duşmanii Ortodoxiei au aşezat pari de lemn în jurul turnului şi i-au dat foc. În timp ce se rugau Domnului, călugării aduceau mulţumiri Atotputernicului, că îi învrednicise de primirea cununii muceniciei, apoi toţi dânsu-şi sufletele fără pată înaintea Tatălui Ceresc. Moartea lor mucenicească a avut loc pe 10 octombrie 1274. Numele victimelor au fost adăugate Sinodiconului Mânăstirii Zografu din Muntele Athos, precum şi în calendarul oficial al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii lui Dumnezeu, care l-a avertizat pe bătrân despre dezastrul iminent, a fost ulterior găsită neatinsă, sub cenuşă, între ruinele mânăstirii. Astăzi, această icoană se găseşte în mânăstire, iar o candelă nestinsă arde în faţa sa.

Mai există o altă icoană cu acelaşi nume, “A Acatistului”, în Mânăstirea Hilandar, de pe Muntele Athos. Informaţii despre icoana respectivă pot fi citite în data de 12 ianuarie.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe /

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.