Duminica Samarinencei: Dialogul, singurul care ne mântuieşte de singurătate

“În jurul fântânii lui Iacov s-a purtat dialogul istoric între Dumnezeu și om, pentru că Iacov (Israel) a fost primul om din lume care L-a întâlnit pe Dumnezeu și, într-o luptă cumplită, a pus mâna pe Dumnezeu, Care L-a binecuvântat, la cererea lui.

Astfel, dialogul este singurul care ne mântuiește de singurătate, iar Învierea Domnului este dialogul vital al chemării lui Dumnezeu și al răspunsului uman. Este întâlnirea dintre Dumnezeul Cel Viu, Care acceptă să moară pentru viața noastră, și întâlnirea cu omul mort, dar doritor de viață și de Dumnezeu.

Citind din nou textul Evangheliei și pătrunzând dialogul dintre Domnul Hristos și Femeia Samarineancă, trebuie să înțelegem cât de important este dialogul nostru cu Dumnezeu, dialogul dintre noi și ceilalți oameni, dar și adăparea noastră duhovnicească, creștină de la sursa autentică și dumnezeiască. Să venim la izvor, la adevăr, la existență, la bucurie, la lumină, adică la Hristos în Biserica Lui, ca și Sfânta Fotinia (Femeia Samarineancă) și să nu mai facem loc răului, urâtului, tristeții și singurătății între noi. Să scoatem „apa cea vie” din Sfânta Scriptură și din Sfânta Biserică și să bem, ca să nu murim, și să o dăruim și celorlalți ca și ei să fie vii. Să mărturisim adevărul de credință, ca Sfânta Fotinia și Sfântul Apostol Pavel, care sublinia foarte convingător:

„Spun adevărul în Hristos, nu mint, martor fiindu-mi conștiința mea în Duhul Sfânt” (Romani 9,1).

Totul depinde de alegerile noastre, de ”fântâna” din care simțim să ne potolim setea și de modul în care înțelegem să fim, sau nu, lumină în locurile în care trăim și ne desfășurăm activitatea.

Să fim atenți la modul cum credem, și amintesc încă odată învățătura Sfântului Apostol Pavel: „Pentru ca credința voastră să nu fie în înțelepciunea oamenilor, ci în puterea lui Dumnezeu” (I Corinteni 2,5)”

Extras din cuvintele rostite de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în Duminica a 5-a după Paști, a Samarinencei, 30 mai 2021, în Catedrala Veche din Arad

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.