Arătarea Icoanei Smolensk “Îndrumătoarea”, a Maicii Domnului, adusă din Constantinopol

Icoana Smolensk „Hodighitria”, sau „Cea care arată Calea”, a fost, potrivit tradiţiei Bisericii, pictată de Sfântul Evanghelist Luca, chiar din timpul vieţii pământeşti a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sfântul Ierarh Dimitrie al Rostovului sugerează că această Icoană a fost pictată la cererea lui Teofil, prefectul Antiohiei. Din Antiohia, Sfânta Icoană a fost mutată la Ierusalim. De acolo, împărăteasa Evdochia, soţia lui Arcadie, a dat-o Pulcheriei, în Constantinopol, care era sora împăratului. Aceasta din urmă a aşezat Icoana Sfântă în Biserica Vlaherne.

În 1046, împăratul bizantin Constantin al IX-lea Monomahul (1042-1054) îşi dădea fiica, Ana, în căsătorie, Prinţului Vsevolod Iaroslavici, fiul lui Iaroslav cel Înţelept. El i-a binecuvântat drumul, cu această Icoană. După moartea Prinţului Vsevolod, Icoana a ajuns la fiul său, Vladimir Monomahul, care a mutat-o, la începutul secolului al XII-lea, în Catedrala Smolensk ridicată în cinstea Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Din acel moment, Icoana a ajuns cunoscută sub numele de Smolensk Hodighitria.

În anul 1238, la arătarea minunată a Sfintei Icoane, războinicul ortodox jertfitor de sine Mercurie a mers noaptea în tabăra lui Batu şi a ucis mulţi dintre inamici, între care se afla şi cel mai puternic luptător al lor. După ce a primit moarte mucenicească în luptă, el a fost inclus de Biserică în rândul Sfinţilor (24 noiembrie).

În secolul al XIV-lea, Smolensk-ul intra în posesia prinţilor lituanieni. Fiica Prinţului Vitov, Sofia, a fost dată în căsătorie marelui Prinţ al Moscovei, Vasile Dimitrievici (1398-1425). În 1398, ea aducea cu ea, la Moscova, Icoana Smolensk a Maicii lui Dumnezeu. Sfânta Icoană a fost aşezată, astfel, în Catedrala Buna Vestire din Kremlin, în partea dreaptă a Uşilor Împărăteşti.

În 1456, la cererea locuitorilor din Smolensk în frunte cu Episcopul Mihail, Icoana a fost returnată cu cinste Smolensk-ului, efectuându-se o procesiune bisericească, iar la Moscova s-au păstrat două copii. Una a fost aşezată în Catedrala Buna Vestire, iar cealaltă a fost aşezată în Mânăstirea Novodevici. Mânăstirea a fost construită pe Câmpia Devici (Câmpul Fecioarei), unde „cu multe lacrimi”, moscoviţii au predat Sfânta Icoană Smolenskului. În 1602, o copie exactă a fost pictată după Icoana făcătoare de minuni, fiind ferecată (în 1666, împreună cu vechea icoană, noua copie ajungea la Moscova, pentru restaurare). După aceea, în 1727, acolo s-a construită o biserică din lemn, iar în 1802, o biserică de piatră.

Noua copie a preluat puterea vechii Icoane, iar când armatele ruse părăseau Smolensk-ul, la 5 august 1812, au luat Icoana cu ele, pentru a fi apărate de forţele inamice. În ajunul Bătăliei de la Borodino, această Icoană a fost purtată prin tabără, pentru a încuraja şi inspira soldaţii spre fapte mari. Icoana străveche Smolensk Hodighitria, dusă la Catedrala Adormirea Maicii Domnului în ziua Bătăliei de la Borodino, a fost purtată în procesiune, cu icoanele Iviron şi Vladimir ale Maicii lui Dumnezeu, prin cartierele Belo şi Kitai şi pe zidurile Kremlinului, mai apoi fiind trimisă la Palatul Lefortovo. După ce a părăsit Moscova, Icoana a ajuns în Iaroslav.

Astfel, aceste icoane-surori au fost păzite, iar Maica lui Dumnezeu a păzit Rusia prin icoanele Sale. După victoria asupra forţelor inamice, Icoana Hodighitria a fost returnată Smolensk-ului, împreună cu copia sa sfinţită.

Sărbătoarea, în cinstea acestei Icoane făcătoare e minuni, din 28 iulie, a fost înfiinţată în anul 1525, în amintirea acelei întoarceri.

Există multe copii venerate, ale Icoanei Smolensk Hodighitria, pentru care sărbătoarea se face tot în această zi. Mai există, de asemenea, o zi de sărbătoare special dedicată Icoanei Smolensk (5 noiembrie) sfinţită în secolul al XIX-lea, când această Icoană a fost returnată Smolensk-ului, la ordinul comandantului-şef al armatei ruse M. I. Kutuzov. În amintirea alungării inamicului din Rusia, s-a decis sărbătorirea acestei zile, anual, în Smolensk.

Sfânta Icoană Hodighitria a Maicii lui Dumnezeu este unul dintre principalele odoare sfinte ale Bisericii Ruse. Credincioşii au primit şi primesc ajutorul îmbelşugat al harului. Maica lui Dumnezeu, prin Icoana Sa Sfântă, intervine şi întăreşte, îndrumând poporul pe calea mântuirii, acesta cântându-i: „Tu eşti Atotputernică Îndrumătoare a popoarelor drept credincioase, eşti arătarea, lauda şi cinstea Smolensk-ului şi a întregului ţinut rusesc. Bucură -te, Hodighitria, mântuirea creştinilor!”.

*********
/ Slava lui Dumnezeu – traducere şi adaptare Lăcaşuri Ortodoxe – 2022/

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.